Млади специалисти се учиха от операции на живо от водещи УНГ лекари

Млади специалисти се учиха от операции на живо от водещи УНГ лекари

Три курса за развитие на практическите умения в ринологията и отологията се  проведоха тази седмица в Интегралния център към УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив и в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология на Медицинския университет Пловдив.

Ръководител на специализираното обучение бе проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив, ръководител на Катедра по УНГ болести към Медицинския университет – Пловдив, Председател на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия и Главен координатор на Експертния съвет по УНГ болести към Министерството на здравеопазването.

Обучението започна с микроскопска дисекция на темпорални кости върху кадавър, под наставничеството на доц. д-р Петър Руев, д.м, член на управителния съвет на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия и преподавател в Тракийския университет в Стара Загора.

Вторият курс бе с насоченост към ендоскопската дисекция на нос, околоносни кухини и слъзни пътища върху кадавър. Наставници на младите специалисти бяха   проф. Д-р Карен Джамбазов д.м.,и доц. д-р Христо Златанов от ВМА София, а проф. д-р Стефан Сивков, д.м. ръководител Секция по Анатомия към катедрата по Анатомия, хистология и ембриология към МУ Пловдив ги запозна с клиничната анатомия на носа и околоносните кухини.

Обучението продължи с двудневен курс на 4 и 5 декември, включващ „хирургия на живо“. Оперирани бяха от проф. д-р Карен Джамбазов, пациентка с хроничен двустранен пансинуит, мъж с доброкачествено образувание на синусите,  вследствие, на който е бил със затруднено дишане, намалено обоняние и главоболие, жена с възпаление на слъзните пътища и 79-годишна пациентка с изтичане на гръбначно-мозъчна течност от носа.

Участниците имаха възможност да наблюдават в реално време целите операции от операционната зала и дистанционно да водят дискусии посредством видеовръзка в Аудитория X, намираща се в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив на бул. Пещерско шосе 66.

Благодарение на любезното съдействие на проф. д-р Стефан Сивков, младите специалисти имаха възможност да работят с кадаври дарени на катедрата с образователна цел. Съхранението и предварителната обработка на материала са извършени в Отделението по съдебна медицина под ръководството на доц. д-р Павел Тимонов.

По време на обучението последно поколение медицинска техника представиха  фирмите Медтроник България ЕООД, Карл Щорц Ендоскопия България ЕООД и Софарма Трейдинг – официален дистрибутор на Карл Цайс.

По време на курса лекции изнесоха 12 специалисти от страната и чужбина. Лектори и модератори бяха проф. д-р Стефан Сивков, проф. д-р Николета Трайкова, доц. д-р Христо Златанов, д-р Димитър Чаталбашев, проф. д-р Диляна Вичева, д-р Александрина Топалова, проф. д-р Румен Бенчев, доц. д-р Петър Руев. Международни лекторите бяха проф. д-р Алберто Шрайбер от университетската болница в Бреша, Италия и проф. д-р Йоанис Константинидис от университета в Солун.

Този тип курсове представляват несъмнено изключително полезна и ценна възможност за младите лекари, като им осигуряват непосредствен контакт с прецизни техники и модерна апаратура в сферата на ушно-носно-гърлените болести и хирургия на глава и шия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *