Митрополит Николай: Няма да съм патриарх

Митрополит Николай: Няма да съм патриарх

С камбанен звън и стотици бургазлии бе посрещнат новоизбраният Сливенски митрополит в Бургас Арсений. Наследникът на дядо Йоаникий изнесе първата си служба в морския град в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“, предвождайки тържествено шествие от арката на Свети Николай Чудотворец. Заедно с това отпадна и загадката дали пловдивският митрополит Николай ще се кандидатира за следващ патриарх на България.

Сред посрещачите на Арсений бяха областният управител Мария Нейкова, кметът Димитър Николов, негови колеги от цялата област и много граждани. Плътно до него в Бургас бе и пловдивският митрополит Николай, който се смята за негов покровител.

„Няма да съм патриарх. Това мога да заявя. Кой ще е следващият и наум не ви идва“, заяви митрополит Николай, но не каза дали официално се е отказал писмено от участие за избора на наследник на Неофит на насрочения за 30 юни Патриаршески събор.

„Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за Български патриарх“, допълни го Арсений.

„Вярвам, че следващото време ще е благоприятно за градивни трудове и духовни радости. Важна предпоставка за това са мирът и единството в църквата, Епархията и цялото ни общество. За тяхното запазване ще полагам нужните усилия като ще разчитам на подкрепата на всеки един от вас. А всеки един от вас ще може да разчита на моята отечествена любов, уважение и лоялност“, каза в първата си служба митрополит Арсений.

„След загубата на Негово високопреосвещенство Йаникий, след загубата на Негово светейшество Неофит, се получи празнота сред миряните на нашата околия, на нашата епархия. Убеден съм, че като достоен техен последовател, със смирение, напътствия, духовност Вие ще обогатите нашето желание да се развиваме като регион. Живеем в тежки, смутни времена и винаги благото слово, пътят към Бога биха ни смирили и биха ни направили по-човеколюбиви. Аз съм убеден, че ще продължи добрата традиция между Община Бургас и духовните водачи на Сливенска епархия да отбелязваме заедно важните събития и дати за Бургас. Желая ви здраве, сили, да ни ръководите, да ни напътствате, да ни показвате грешките, да ни учите и подкрепяте в трудните за нас времена“, с тези думи кметът Димитър Николов посрещна Арсений.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *