Заради атаките с американско оръжие: Медведев отново плаши с ядрен апокалипсис

Заради атаките с американско оръжие: Медведев отново плаши с ядрен апокалипсис

Както се очакваше след обстрела с американски оръжия по руски градове днес, зам.-шефът на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изригна в своя Телеграм канал с поредица от апокалиптични заплахи. Всички те са насочени срещу западните страни, одобрили използването на техни оръжия с голям обсег срещу новопридобити или стари руски територии.

Според Медведев тези държави трябва да са наясно, че цялата им военна техника и специалисти, ще бъдат унищожени, както на територията на бившата Украйна, така и от други държави, ако оттам се извършват атаки срещу руска територия.

„Русия изхожда от факта, че всички използвани далекобойни оръжия от Украйна вече се контролират директно от военнослужещи от страните от НАТО“, пише Медведев. „Това изобщо не е „военна помощ“, а участие във война срещу нас. И подобни техни действия могат да се превърнат в casus belli или причина за война“, пише още той.

Според него НАТО ще трябва да реши как да квалифицира последиците от евентуални ответни удари по оборудването, съоръженията, военния персонал на отделни страни от блока в контекста на чл. 4 и 5 от Вашингтонския договор. „По всяка вероятност ръководството на НАТО иска да симулира, че става дума за суверенни решения на отделни страни от Северноатлантическия алианс да подкрепят режима в Киев и тук няма причина да се прилага правилото на Договора за колективна самоотбрана от 1949 г.“, отбелязва Медведев. „Това са опасни и вредни заблуди. Подобна „индивидуална помощ“ от страна на
страните от НАТО срещу Русия, било то контролиране на техните крилати ракети с голям обсег или изпращане на контингент от войски в Украйна, е сериозна ескалация на конфликта“, предупреждава бившият руски президент.

Според него „бивша Украйна и нейните съюзници в НАТО ще получат отговор с такава разрушителна сила, че самият Алианс просто няма да може да устои да бъде въвлечен в конфликта“. „И колкото и да дрънкат пенсионерите от НАТО, че Русия никога няма да използва нестратегически ядрени оръжия срещу Украйна и още повече в отделни страни от НАТО, животът е много по-страшен от техните лекомислени разсъждения“,  посочва още Медведев.

„Преди няколко години те настояваха, че Русия няма да посмее да влезе в открит военен конфликт с бандеровския режим, за да не се скара със Запада. Изчисленията се оказаха погрешни. Води се война. Използването на тактически ядрени оръжия също може да бъде погрешно изчислено. Въпреки че това би било фатална грешка. В крайна сметка, както правилно отбеляза президентът на Русия, европейските страни имат много висока гъстота на населението. И за онези вражески страни, чиито земи са по-далеч от зоната на покритие на тактическите ядрени оръжия, най-накрая има стратегически потенциал. И това, уви, не е сплашване или ядрен блъф. Настоящият военен конфликт със Запада се развива по възможно най-лошия сценарий. Има постоянна ескалация на мощта на използваните натовски оръжия. Следователно днес никой не може да изключи преминаването на конфликта в последния му стадий“, пише още той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *