Министерски съвет: Няма "безпрецедентен мигрантски поток", политици влизат в наратива на Кремъл

Министерски съвет: Няма "безпрецедентен мигрантски поток", политици влизат в наратива на Кремъл

С наближаването на изборите за Европейски парламент се засилва публичното говорене на определени политици на тема „мигранти“ в синхрон с наратива на Кремъл за „бежанската криза“, който се разпространява в цяла Европа, пишат от Министерския съвет на сайта си.

Български партии, които искат да отклонят страната ни от европейския ѝ път и стандарт на живот, продължават да злоупотребяват със страховете на хората и да насаждат омраза и несигурност чрез фалшиви новини и внушения – този път за несъществуваща „криза с мигранти престъпници“.

От Министерски съвет посочват, че в България няма „безпрецедентен мигрантски поток“. Към 11 март 2024 г. са върнати общо 192 лица от всички страни членки на ЕС според Регламента Дъблин, който България спазва от 2007 г. Още оттогава до ден днешен има редовни полети по договорени трансфери на мигранти, като през всичките тези години от заявените трансфери реално осъществените са не повече от 20%.

Капацитетът на бежанските центрове към Държавната агенция на бежанците (ДАБ) е 3572 места за настаняване. Към момента той е запълнен eдва на 43%. През последната седмица имаше два криминални инцидента, които нямат връзка помежду си, но в тях бяха замесени чуждестранни граждани. В единия случай се оказа, че двете групи, които са се сбили в центъра на София, са се познавали, а конфликтът е заради момиче, а в другия – непълнолетни българи са нападнали британски студенти по медицина от пакистански произход.

Според МВР целта е била грабеж, а не престъпление на расова основа. Така един битов инцидент и друг, в който чуждестранни граждани са пострадали, се превърнаха в повод за организирана акция под надслов „мигрантите вън“ и протест с участието на политици и евродепутати. За цялата 2023 г. престъпленията, извършени от чуждестранни граждани у нас, са 287, а от български – 4345. За сравнение, 10 години по-рано, през 2013 г., съотношението е 285 към 10 221.

Всяването на страх, паника и несигурност у гражданите е характерен подход на диктаторските режими като Кремъл. Предсказанията за „хаос и разруха“, които заливаха обществената среда през 2022 и 2023 г., никога не се сбъднаха. Призоваваме гражданите да не се поддават на внушенията, свързани с новия фалшив политически наратив за „хилядите мигранти-престъпници“, които върлуват по улиците.

„Апелираме темата да не се използва за цели на политически формации, дезинформация и спекулиране със страховете на хората“. Това посочват в своя позиция и от ДАБ във връзка с инцидентите в последните дни с чуждестранни граждани.

От там поясняват, че в приемателните центрове на ДАБ се настаняват търсещи международна закрила лица, а не мигранти. Съгласно международното, европейско и национално законодателство тези чужденци следва да са настанени в центрове от отворен тип, каквито в са и центровете на ДАБ. Това означава, че тяхното придвижване в определените от Закона за убежището и бежанците Зони не е ограничено.

ДАБ има задължението да осъществява контрол на чужденците единствено в Центровете за настаняване и няма капацитета и компетенциите да упражнява такъв контрол извън тях – това е в компетенциите на МВР, уточняват от там.

От страна на ДАБ е осъзната необходимостта в териториалните поделения охраната да се осъществява от служители на МВР, още повече, че и Законът за МВР позволява това, тъй като центровете към ДАБ при МС са и от значение за националната сигурност. Аргументите, с които е направено това искане са именно: доказаната практическа невъзможност на охранителните фирми да осъществяват качественото изпълнение на договорите си за охрана и да подсигурят сигурността, както на настанените чужденци, така и на служителите на ДАБ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *