Мария Габриел потвърди: Българският кораб "Руен" и екипажът му са освободени

Мария Габриел потвърди: Българският кораб "Руен" и екипажът му са освободени

Днес, 16 март, с помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен“, сред които има седем български граждани, беше освободен, съобщи днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Благодарение на усилията на индийските военни целия екипаж на кораба е освободен. Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България, добавя тя. Корабът „Руен“ с 8 български, 9 мианмарски и 1 анголски граждани на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година.

„Министерството на външните работи в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж. Днес, 16 март, в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа. Изказвам огромна благодарност за съдействието на индийската страна в процеса по освобождаване на българските моряци“, заяви още Габриел.

Припомняме, че по-рано днес стана известно, че военен кораб на индийските ВВС е прехванал отвлечения товарен кораб „Руен“ и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, съобщи говорител на индийските ВМС, цитиран от Ройтерс. Пиратите, за които се смята, че са отвлекли плаващия под малтийски флаг кораб за насипни товари на 14 декември, са открили огън по военноморския кораб в международни води, добави говорителят, без да предостави повече подробности. Инцидентът се е случил вчера.

Отвличането на „Руен“

Корабът „Руен“ беше отвлечен миналата година и военноморските сили заявиха, че са го прехванали в петък. Възможно е корабът да е бил използван като база за превземането на товарен кораб, плаващ под флага на Бангладеш, край бреговете на Сомалия по-рано тази седмица, заявиха  военноморските сили на Европейския съюз.

Отвличането на „Руен“ беше първото успешно превземане на плавателен съд от сомалийски пирати от 2017 г. насам, когато предприети мерки от международни военноморски сили спряха поредица от отвличания в Аденския залив и Индийския океан. В продължение на десетилетия сомалийските пирати предизвикваха хаос по важни морски търговски пътища, но бяха действията им утихнаха, докато нападенията не започнаха отново в края на миналата година, отбелязва Ройтерс.

Още: Отвлякоха наш кораб с 8 българи на борда край Йемен

Индия разположи десетки военни кораби на изток от Червено море за осигуряване на сигурност срещу пиратите, докато западните сили се фокусират върху атаките на подкрепяните от Иран хуси в Йемен, посочва агенцията.

Най-малко 17 случая на отвличане, опит за отвличане и подозрителни подходи към преминаващи кораби са регистрирани от индийските ВМС от 1 декември, съобщиха преди това индийски официални лица, предаде Ройтерс.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *