Липсва ви енергия? Тези 9 навика ще ви помогнат да се справите с този проблем

Липсва ви енергия? Тези 9 навика ще ви помогнат да се справите с този проблем

Енергията, а не времето, е основата за производителността. Дори всички часове в денонощието да са на ваше разположение, това няма да ви помогне, ако сте изтощени през по-голямата част от него.

Вашите навици определят енергийните ви нива. Ако имате здравословни навици, ще се почувствате заредени с енергия и ще бъдете по-устойчиви на прегаряне или т.нар. бърнаут, както физически, така и психически. Ако навиците ви не са подредени, можете да попаднете в цикъл, в който да се чувствате все по-зле и по-зле, докато не ви стане невъзможно да поддържате темпото.

Ето девет навика, върху които можете да работите през тази година, за да увеличите енергийните си нива, представени от Скот Йънг.

Навик №1: Лягайте рано

Сънят е основата на вашата енергия. Ако не спите достатъчно, ще започнете да се представяте слабо.

Докато някои хора твърдят, че работят най-добре при шест или по-малко от 6 часа сън, изследванията показват, че това в общия случай не е верно. Седем до осем часа са почти задължителни, ако искате да останете когнитивно остри в дългосрочен план.

За някои хора лишаването от сън може да е достигнало психическо плато, което означава, че се чувстват леко уморени през целия ден, но не смятат, че се влошават. Интересен експеримент показва, че лишаването от сън причинява непрекъснато намаляване на умствената дейност, въпреки че субектите се чувстват стабилни.

Опитайте това: Лягайте си до 22:00 всяка вечер, включително през почивните дни, през следващите тридесет дни.

Навик №2: Спортувайте всеки ден

Упражненията са дългосрочна инвестиция във вашите енергийни нива. Лесно е да намалите физическата активност в краткосрочен план, но с течение на времето ще загубите цялостната си форма, което ще ви затрудни да мислите трезво и да останете бдителни през целия ден.

Ако ви е трудно да намерите време за упражнения, не си поставяйте за цел ходенето на фитнес зала. Вместо това си създайте навик да правите лицеви опори, коремни преси или клекове всеки ден. Те ще накарат сърцето ви да работи усилено и кръвта ви да се раздвижи, като същевременно не изискват отделяне на два часа или повече от вече натоварения ви график.

Можете да добавите уроци по фитнес или фитнес в допълнение към този основен навик, но тази основна инвестиция в упражнения ще ви държи бодри, когато не можете да стигнете до фитнеса.

Навик #3: Двадесетминутна дрямка

Дрямката може да ви се струва като признак на мързел, но има изследвания, които показват, че тя предоставя редица когнитивни ползи . Това е особено вярно, ако учите много, тъй като краткият сън може да помогне да поддържате паметта си в добро състояние.

Чувствах се виновен, че подремвам, вярвайки, че това е признак на слабост. Сега мисля, че определено е сила. Кратката дрямка може да ви върне за работа следобед, когато обикновено сте изтощени. Дори ако работите в офис, който не насърчава дрямката, можете да използвате част от обедната си почивка, за да си починете бързо, казва Скот Йънг.

Ключът е да се научите как да подремвате кратко. Много хора подремват твърде дълго, което ги тласка към по-дълбоки фази на съня, което ги кара да се чувстват още по-уморени, когато се събудят (въпреки че ползите дори от тези подремвания често се появяват, след като първоначалната умора изчезне). Ключът е да се събудите незабавно с алармата си. Ако започнете да добавяте повече време, бързата дрямка може да се превърне в дълъг сън.

Навик №4: Вършете тежката си работа сутрин

Стремете се да свършите най-важната си работа през първите четири часа от работния ден, като започнете възможно най-скоро. Ползите за вашата енергия тук са предимно психологически. Енергийните ни нива зависят много от настроението ни. Ако сме свършили важна работа, настроението ни обикновено е добро и се чувстваме продуктивви. Ако сме губили време в имейли, срещи, обаждания или сме пропуснали да направим нещо ценно, често сме разочаровани и изтощени, навлизайки във втората половина на деня.

Другата причина за този подход е, че тежката работа не винаги може да бъде поддържана устойчиво през целия работен ден. По-добре да се концентрирате в конкретен период, отколкото произволно да се връщате към нея през целия ден.

Навик №5: Определете намерението си предния ден

Енергията често е свързана с инерция. Започнете да работите ударно и ще преодолеете навика да отлагате и да си губите времето. Започнете бавно и в крайна сметка цял ден ще се борите срещу собствените си импулси, губейки енергия за неща, които не са ви важни.

Един от начините да избегнете това е да си направите много ясен план как ще протече денят ви още от предната вечер. Визуализирането на вашите цели и записването им в график може да ви помогне да извършите тези задачи автоматично, още след като се събудите.

Навик #6: Мотивирайте се сами за постигане на целите ви

Много хора едновременно поддържат две противоречиви вярвания: че други хора (маркетолози) са наистина добри в убеждаването им да правят всякакви неща, които иначе не биха направили, но същевременно, че самите те нямат способността да променят собствената си мотивация да правят нещата, които трябва да направя.

Истината е, че трябва да станете продавач за собствените си цели. Не за другите хора, а за себе си. Част от това започва с представянето – начинът, по който очертавате целите и проектите си, може да има огромен ефект върху вашата мотивация. Това нещо, което трябва да направите ли е, или вълнуващо предизвикателство?

След това идва напомнянето за вашите вдъхновения. Защо тръгнахте по този път? Какво се надявахте да постигнете? Добрите търговци знаят как да фокусират клиента върху визуализирането на това, което искат да стимулират продажбите. Можете да се съсредоточите върху това, което искате, за да имате енергията да го направите.

Навик #7: Намерете си по-добри приятели

Може да не сте в състояние да избирате своите родители, колеги или шефа си. Но вие имате известен контрол над приятелите в живота си. Знаете, че отивате на среща с някои приятели, чувствайки се развълнувани и заредени с енергия. С други, напротив, чувствате се дори по-зле, отколкото преди да ги срещнете.

Не е необходимо да изключвате приятели, които преминават през временно трудни времена, но трябва да помислите с кого прекарвате времето си. Всеки понякога има нужда от рамо, на което да поплаче, но някои хора ще очакват да бъдете постоянното им рамо.

Навик №8: Четете вдъхновяващи книги

Едно от големите предимства на четенето на книги не е просто да ви даде идеи и информация. По-скоро е за укрепване на манталитет, който често се проявява на подсъзнателно ниво. Най-добрите книги не са тези, които ви учат на факти, а тези, които неусетно променят целия ви модел на мислене.

Аудиокнигите могат да бъдат много полезни за това, тъй като можете да ги слушате в движение всеки ден. Добра книга за това е тази, която, когато я слушате, автоматично настройва мисленето ви върху нещата, върху които трябва да работите усилено. Точно както една добра песен може да бъде фон за определена емоция, добрата книга може да бъде фон за определена енергия на мислене.

Навик #9: Подредете живота си

Последният навик не е еднократен процес, а непрекъснато усилие да извадите различните елементи от живота си от конфликт и да ги приведете в съответствие един с друг. Много енергия се губи, защото различните части от нашия живот, вътрешни и външни, са в конфликт помежду си. Това може да е колегата на работа, който не иска да бъдете повишен, приятелите, които се подиграват на вашите цели или дори вътрешните страхове и съмнения, които ви карат да се колебаете.

Прекарайте известно време в разплитане на различните конфликти в живота си, за да видите как можете да ги разрешите. Понякога това може да се направи в краткосрочен план, като се направи промяна. Понякога е необходим дългосрочен план за бягство от токсичната среда, социалния кръг или системата от вярвания, които ви спират.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *