Куриозно: Откриха стара ядрена ракета в гараж в САЩ

Куриозно: Откриха стара ядрена ракета в гараж в САЩ

Полицията в американския щат Вашингтон съобщи, че стара ръждясала ядрена ракета е намерена в гаража на мъж.

За ракетата сигнал е подал Националният музей на американските военновъздушни сили близо до Дейтън, Охайо, след като получава предложение за необичайно дарение. След това полицията в Белвю изпраща екип от сапьори в дома на потенциални дарител, а самата ракета е намерена в гаража му, предаде bTV.

Органите на реда съобщават, че устройството е Douglas AIR-2 Genie (предишно обозначение MB-1). То е неуправляема ракета въздух-въздух, която е проектирана да носи 1,5 kt W25 ядрена бойна глава. В същото време е установено, че на ракетата не е имало прикрепена бойна глава, което означава, че никога не е имало опасност за хората в района.

Говорителят на полицейското управление в Белвю Сет Тайлър каза, че устройството е „газов резервоар за ракетно гориво“. Мъжът, в чийто дом е намерена ракетата, казва, че тя е принадлежала на съсед, който е починал.

Според изданието Seattle Times ракетата е била използвана от САЩ и Канада по време на Студената война. Първото и единствено изстрелване на живо с ракетата Genie е било през 1957 г., а производството ѝ е приключило през 1962 г.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *