Коя е Рая Назарян?

Коя е Рая Назарян?

Със 131 гласа „за“, 66 „против“ и 39 „въздържал се“ парламентът избра народния представител от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател на 50-ото Народно събрание.

Кандидатурата на Рая Назарян беше представена в пленарна зала от народния представител от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, която посочи, че Назарян е завършила Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, а по-късно в София се дипломира със специалност „магистър по право“. Тя притежава 14 години юридически стаж, 12 от които като адвокат към Софийска адвокатска колегия, подчерта Теменужка Петкова.

Рая Назарян е избирана за народен представител в 48-ото, 49-ото и 50-ото Народно събрание от София, припомни Теменужка Петкова. Тя посочи, че в 48-ото Народно събрание Рая Назарян е заместник-председател на Комисията по превенция и противодействие на корупцията, както и член на Комисията по правни въпроси, а в 49-ото Народно събрание е била председател на Комисията за превенция и противодействие на корупцията. Рая Назарян притежава високи професионални и нравствени качества, работата й в 48-ото и в 49-ото Народно събрание по безспорен начин показа нейната висока юридическа експертиза, способността й да е диалогична и да работи в екип, заяви Теменужка Петкова. Безспорен е нейният принос за конструктивния диалог и намирането на решения с всички парламентарни групи в българския парламент, добави тя.

Още: С гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН: Избраха Рая Назарян за председател на парламента

В изказването си непосредствено след избирането й за председател на 50-ото Народно събрание Рая Назарян заяви, че с днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Рая Назарян отбеляза, че Народното събрание, независимо от степента на обществено доверие, е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова и наша обща отговорност, на всеки един народен представител, е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост, заяви Рая Назарян.

Независимо от политическите си различия всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство, подчерта председателят на парламента. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия именно в тази посока и ще се придържа към тези принципи, допълни тя.

Рая Назарян посочи, че депутатите могат да разчитат от нейна страна на диалогичност, на справедливост, на равнопоставеност и на безусловно спазване на Конституцията, законите и на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

За заместник-председател на парламента от ГЕРБ-СДС беше избрана Росица Кирова, от ДПС – Йордан Цонев, от „Продължаваме промяната-Демократична България“ – Атанас Атанасов, от „Възраждане“ – Цончо Ганев, от „БСП за България“ – Драгомир Стойнев, от „Има такъв народ“ – Андрей Чорбанов, от „Величие“ – Виктория Василева.

Коя е Рая Назарян?

Новият председател на парламента Рая Назарян има кратък опит в предходните две народни събрания – общо под година и половина. В предишното беше избрана и за заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

38-годишната Рая Назарян завършва право в Юридическия факултет на УНСС. Първите си стъпки към парламента Рая Назарян прави през 2022 година – тогава от ГЕРБ я представиха като едно от новите лица в листите. „Част съм от екипа на ГЕРБ, който изготви съдебната реформа“, казва тя през август, 2022 година.

Назарян казва, че решава да влезе в политиката, когато темата за съдебната реформа идва на преден план в парламента и за обществото. „За моите колеги в ГЕРБ аз не съм ново лице, имам изградени с тях дългогодишни професионални и приятелски отношения. За да се случи съдебната реформа,трябва да имаме работещо правителство и парламент“, коментира Рая Назарян през месец май.

В 49-тото народно събрание Бойко Борисов избра Рая Назарян да бъде негова заместнчка в парламентарната група на ГЕРБ-СДС. На мястото на  Десислава Атанасова, която подаде оставка, за да стане конституционен съдия. Назарян е част от преговорния екип на ГЕРБ с ПП-ДБ за съдбата на кабинета Денков-Габриел и сега – за съставяне на ново правителство.

А преди старта на 50-тия парламент беше номинирана за най-високия пост в държавата с условието – или Назарян да бъде председател, или нови избори. Родената във Варна Рая Назарян има едно дете, посочва, че обича природата.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *