Ясни са тримата кандидати за патриарх на България

Ясни са тримата кандидати за патриарх на България

Ясни са тримата кандидати за бъдещ патриарх. Някой от тях ще застане на мястото на покойния Неофит. Това са Григорий Врачански – с 11 гласа, Гавриил Ловчански – с 9 гласа, и Даниил Видински – с 9 гласа, съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан. Антоний, Серафим, Киприан и Яков не са участвали в избора, защото не са отговаряли на условията.

Изборът продължи по-дълго от обичайното, защото нито един от кандидатите не успя да събере толкова бързо необходимите две трети от гласовете на 14 митрополита.

Заседанието продължи 8 часа. Според Устава на Българската православна църква кандидатите трябва да отговарят на три условия – да са поне на 50 години, да имат най-малко 5 години начело на епархията и да се отличават със спазване на църковния ред. 9-има от владиците отговарят на тези изисквания.

Един от възможните кандидати – Пловдивският митрополит Николай, обяви през март, че няма да участва в тези избори. Но категорично депозирано писмо не е постъпвало. Тази сутрин и митрополит Йосиф заяви, че ще се оттегли от битката. 14 са митрополитите в синода, които днес гласуват. Тримата избраници трябва да имат по две трети от гласовете.

Наследникът на патриарх Неофит ще бъде избран на 30-ти юни, когато ще е и интронизацията му.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *