Кирил Петков: Искат да ни бутнат антикорупционния план, както ни бутнаха правителството

Кирил Петков: Искат да ни бутнат антикорупционния план, както ни бутнаха правителството

„Искам да заявя – колеги, много е просто. Кажете ние за корупцията ли сме, или сме против корупцията. Ако сте против, вместо да ходите на море, дайте да запретнем ръкави, да приемем тези закони и веднъж завинаги да оправим този проблем“. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков коментира обявената от коалицията ПП-ДБ идея за търсене на мнозинство в 50-ото Народно събрание чрез забавяне на втория мандат с 3 месеца и прокарване на 7 законодателни мерки.

„Днес първо чухме най-различни оправдания от различни партии. ГЕРБ си измислиха: „Ние можем да говорим, но реално няма да подкрепим“. От „Възраждане“: „Може да подкрепим, но всякакви условия – излизане от НАТО и ЕС“. От ИТН пък обявиха, че е противоконституционно. Миналия път ни бутнаха правителството, без да знаят какво правят. Сега искат да ни бутнат антикорупционния план, пак без да знаят какво правят“, твърди Петков.

„Или завинаги решаваме най-големия проблем на България – корупцията, задкулисието, малките тайни, зависимостите, или всички българи сме заложници на едни хора, които ги е страх да решат проблемите на България“, заяви той пред журналисти на 16 юли. Той посочи, че идеята е на „Демократична България“. „Изцяло се доверяваме на нашите колеги от коалицията“, заяви съпредседателят на ПП и бивш премиер. „Цялата декларация беше изпратена до 240 народни представители, така че всеки може да се запознае с нея и когато дойде времето за гласуване, всеки може да се определи като корупционер или като некорупционер“, каза Петков.

Кой подкрепя идеята и кой – не?

Първи коментар за идеята на ПП-ДБ направиха вчера от ДПС – депутатите на Делян Пеевски не подкрепят предложението за антикорупционна декларация.  От БСП обявиха, че ще водят разговори, но предложението на коалицията не им допадна.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов пък заяви, че ПП-ДБ са направили „нещо извратено“, с което даде да се разбере как ще подходи „Има такъв народ“ към антикорупционната декларация. Днес от ГЕРБ обявиха, че ще разговарят с ПП-ДБ, но няма да подкрепят тяхно правителство. „Възраждане“ пък изброи няколко условия, за да даде подкрепа – включително пет планирани референдума, припомня Actualno.com.

Президентът Румен Радев обяви, че ще се води от реакциите на партиите в парламента, за да прецени как да действа с връчването на втория мандат на ПП-ДБ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *