Карантинираните заради коронавирус няма да могат да гласуват на местните избори в неделя

Карантинираните заради коронавирус няма да могат да гласуват на местните избори в неделя

Хората, поставени под карантина заради коронавирус, няма да могат да гласуват. Това съобщи в „Денят започва“ по БНТ д-р Христо Хинков, министър на здравеопазването.

„Този закон за здравето трябваше да бъде приет с промените и с поправките, които ние своевременно бяхме предложили в парламента. За съжаление все още действа принципът там, че ковид инфекцията е сравнена с особено опасните инфекции и се налага карантина.“

Още: Колко опасни са новите подварианти на „Омикрон“?

Здравният министър коментира и темата с електронните рецепти. Той подчерта че компромисът с оставането на двата варианта на хартиена и електронна рецепта за спешните медици е с цел нито един пациент да не остане без лекарство и терапия. „Все още обмисляме тази промяна в наредбата, защото си даваме сметка, че има някои обективни обстоятелства, които могат да доведат до това един лекар да не може да изпише рецепта на своя пациент. Говорим за малък контингент от сферата на спешната помощ основно. Тези, които ходят в отдалечени краища на страната и ходят с линейките в села, където няма интернет и е трудно да се въведе този режим за електронно издаване на рецептата.

До края на месеца сме решили да се разберем дали ще правим тази промяна. Наредбата е готова, ще я качим на сайта и следва обществено обсъждане в 14-дневен срок. Компромисът с хартиената рецепта за медиците от спешна помощ е направен с цел да бъдем гъвкави и за да следваме принципа да не остане пациент без лекарство. Това не означава отстъпление назад. Категорични сме, че дигитализацията трябва да върви. Още повече обективните данни показват, че нещата се развиват все по-добре. Ще дам един пример. Ако си купите нови обувки има един период, в който трябва да свикнете да ходите с тях“, каза д-р Хинков.

Още: Предложение: Лекарствата за диабет и антибиотиците – само с електронна рецепта

Здравният министър подчерта, че проблемът с изписването на лекарства от медиците електронно не е големият проблем, а заниженият контрол при отпускането на лекарствата за диабет и антибиотици в аптеките. „Две години българските лекари работят в хибриден модел – можеха да издават рецепти и на хартия, и електронно. Тези проблеми няма как да ги видим, ако има такива. Теоретично например може да се учите да плувате, но докато не скочите в басейна няма да може да се научите. Точно това правим. Проблемът обаче е от другата страна – при аптеките. Ето защо натам ще са насочени още усилия на Министерството на здравеопазването“.

Сред допълнителните мерки за контрол, които се обсъждат е пациентът да се подписва, когато получава рецептата на активно електронно поле, съобщи министърът. „Има тенденция да се подменят лекарствата, които се изписват от лекаря. Трябва обаче да се спазва принципът – каквото лекарят е решил, това ще получи пациента. По този начин пациентите са защитени“, смята д-р Хинков.

„Има проблеми в аптечната мрежа, в системата, която отпуска лекарства, в търговците, които внасят лекарства и след това ги изнасят. Има проблеми, които трябва да решим на нормативно ниво. Това не е персонална битка от моя страна. Това е въпрос, който трябва да се реши системно от всички нас и да се изсветли пътя на лекарството от влизането му в България до получаването му от пациента или излизането му от България чрез реекспорт“, обясни той.

Още: Костадин Ангелов сезира прокуратурата за недостига на лекарствата

Д-р Христо Хинков заяви готовността си, ако остане министър на здравеопазването в бъдеще не само антибиотиците и лекарствата за диабет, ами всички медикаменти да се издават по електронен път. Министърът заяви, че подкрепя мораториумът за откриването на нови болници, която е валиден до мой 2024 година. „Мораториумът за откриването на нови болници е приет в управленската програма и когато аз застъпих този пост, заварих това решение. Това решение макар и временно е удачно. Опасно е роенето на болници, това води до увеличаването на плащанията от джоба на пациента.“

„Частните болници всъщност изсмукват персонал от държавните болници. Аз нямам нищо против частния капитал, напротив, той е полезен за здравеопазването. Въпросът е в регулацията и в баланса. Доколко тези нови болници могат да приемат и социални функции. Така както държавните болници поемат и обират луфтовете на неосигурени лица и какво ли още не“, каза д-р Христо Хинков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *