Какво време ни очаква в началото на февруари?

Какво време ни очаква в началото на февруари?

Малък Сечко иска да е като големия си събрат и да покаже мускули, но сега нещата се обръщат и пета поредна зима февруари започва с топло време. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV проф. Георги Рачев.

„Февруари ще е пореден топъл месец, не само у нас, но и в цяла Европа. Месецът започва с високо атмосферно налягане. В събота и неделя времето ще се затопли, а градусите ще са двуцифрени“, обясни той.

Проф. Рачев поясни обаче, че последните два дни на януари ще е малко по-хладно. В петък – на 1 февруари, над страната ни ще мине един бърз студен фронт, след което ще започне затоплянето.

„Зимата е топла. Това се вижда най-добре в Испания, където през втората половина на януари бяха отчетени около 30 градуса в различни градове. Там хората наистина ходят на плаж, а не както ние се шегуваме, че е време за джапанките“, каза още проф. Рачев.

14-дневната прогноза за София показва, че времето ще е сравнително топло за периода с минимални температури около нулата и максимални между 5 и 10-13 градуса. Валежите ще са символични.

„В планините има сняг и скиорите ще са доволни. По обяд обаче там ще става по-топличко“, посочи проф. Рачев. По родното Черноморие също ще е слънчево и топло. Там минималните температури ще са около 4-5 градуса, а максималните – двуцифрени. Няма да има валежи.

„България е половин до един градус над нормата. Източна България попада в тази малко Азиатска част, която е по-топла от Северна Европа, където е по-хладно. Според американските модели у нас е по-топло с около един или два градуса. Те са малко по-дашни за разлика от европейските си колеги“, обясни проф. Рачев.

Според него „пролетта ще ни е леко по-хладничко“. „Не е много сигурно, защото това е само прогноза, но все пак можем да не бързаме да прибираме якетата“, поясни той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *