Какво се случва с ремонта на Концертна зала в Пловдив?

Какво се случва с ремонта на Концертна зала в Пловдив?

Министърът на културата Кръстю Кръстев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, директорът на Държавна опера Пловдив маестро Диан Чобанов и зам.-кметът по култура Пламен Панов посетиха днес в късния следобед сградата на Концертна зала, за да обсъдят на място хода на започналия ремонт. На срещата присъства и инж. Любозар Фратев, председател на сдружение „Дом за пловдивската опера“. Строителната площадка беше открита на 18.12.2023г. Възложител е Министерство на културата, като стойността на реновацията е 10 милиона лева без ДДС, с очакван срок за изпълнение от 360 календарни дни.

Фирмата-изпълнител на проекта „Основен ремонт и реконструкция на Концертна зала като мултифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции, Държавна опера – Пловдив“, която спечели обществената поръчка е „Заечки“ ЕООД, строителният надзор ще бъде упражняван от „План Инвест Пловдив“.Какво се случва с ремонта на Концертна зала в Пловдив?

През настоящата 2024 година започва обширен процес на реновация на сценичното пространство на Концертна зала. Плановете включват създаване на нова оркестрина и инсталиране на четири подвижни сценични платформи. Основната цел е превръщането на залата в многофункционално сценично пространство, подходящо за симфонични концерти и други сценични събития.

В рамките на реновацията ще бъдат напълно обновени гримьорните, репетиционните и други помещения, предназначени за художествено-творчески състав и изпълнителите.

Вентилационната система ще бъде изцяло подменена, акустичните елементи ще бъдат обновени. Седящите места в залата ще бъдат запазени, общият брой на седящите места ще бъде 611, с възможност за пренареждане и увеличение до 698 места. Паркетът в залата ще бъде запазен, както и каменните облицовки по стените.Какво се случва с ремонта на Концертна зала в Пловдив?

Фоайето ще получи нови настилки от гранит, като стълбите ще бъдат оборудвани със стъклени парапети. Работа ще има и по фасадата към площада, където ще бъде поставена голяма видео стена с размери 10х10 метра, с възможност за излъчване на представления и концерти. Горните етажи ще бъдат преобразени в балкони, отворени към площада. Проектът се състои от 20 части, всяка от които е изготвена от екип специалисти – повечето от които с над 20 члена.

Концертна зала не функционира от повече от 6 години. Последното събитие в нея, преди да бъде затворена, е на 26 октомври 2017 г. – концерт на Евгени Божанов – закриване на VIII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ под палката на маестро Емил Табаков.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *