Отиде си ген. Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО

Отиде си ген. Съби Събев - първият военен представител на България в НАТО

На 74 години почина генерал-майорът от резерва Съби Събев, съобщиха от Информационния център на Министерството на отбраната. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел.

„Днес България губи един убеден евроатлантик и непримирим застъпник за демократичните ценности, за реформите в страната и за трансформацията на Въоръжените сили. В навечерието на 20-тата годишнина от присъединяването ни към НАТО се разделяме с първия военен представител на България в Главната квартира на НАТО“, коментира военният министър в оставка Тодор Тагарев.

„Той отстояваше твърдо и открито позициите си. Беше активен и допринасяше за разбирането на проблемите в сферата на сигурността и отбраната. Допринесе и със своите анализи за войната в Украйна и с категоричната си подкрепа за правото ѝ да възстанови териториалната си цялост. През военната си кариера ген. Събев работи за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководи разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира“, посочва Тагарев.

„Ръководи провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004” за нейното преструктуриране и развитие. Като военен представител изгради и интегрира националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи. Каквото и да кажа за неговата кариера и принос ще е недостатъчно. Искрени съболезнования на семейството, приятелите и съмишлениците! Бог да го прости!“, казва още военният министър.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *