Какви ползи носи редовната консумация на банани?

Какви ползи носи редовната консумация на банани?

Бананите са сред най-популярните плодове в света. Те са много преносими и лесни за консумация, което ги прави перфектна закуска в движение. Бананите също са доста питателни и съдържат големи количества фибри и антиоксиданти.

Много хора обаче имат съмнения относно бананите поради високото им съдържание на захар и въглехидрати. Actualno.com разглежда подробно бананите и техните ефекти върху здравето.

Бананите съдържат няколко важни хранителни вещества. Над 90% от калориите в бананите идват от въглехидрати. Когато бананът узрее, нишестето в него се превръща в захар.

Поради тази причина неузрелите (зелени) банани са с високо съдържание на нишесте и устойчиво нишесте, докато зрелите (жълти) банани съдържат предимно захар. Бананите също съдържат прилично количество фибри и са с много ниско съдържание на протеини и мазнини.

Съществуват много различни видове банани, което води до различни размери и цветове. Средно голям (118 грама) банан съдържа около 105 калории. Бананите съдържат и други полезни растителни съединения и антиоксиданти, включително допамин и катехин.

За повече подробности относно хранителните вещества в бананите, тази статия съдържа всичко, което трябва да знаете.

Бананите са с високо съдържание на фибри и устойчиво нишесте Фибрите се отнасят до въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени в горната част на храносмилателната система. Високият прием на фибри е свързан с много ползи за здравето. Всеки банан съдържа около 3 грама, което ги прави добър източник на фибри.

Зелените или неузрели банани са богати на устойчиво нишесте, вид несмилаем въглехидрат, който функционира като фибри. Колкото по-зелен е бананът, толкова по-голямо е съдържанието на устойчиво нишесте (5).

  • Устойчивото нишесте е свързано с няколко ползи за здравето:
  • Подобрено здраве на дебелото черво.
  • Повишено усещане за ситост след хранене.
  • Намалена инсулинова резистентност.
  • По-ниски нива на кръвната захар след хранене.

Пектинът е друг вид диетични фибри, които се съдържат в бананите. Пектинът осигурява структурна форма на бананите, като им помага да запазят формата си. Когато бананите станат презрели, ензимите започват да разграждат пектина и плодовете стават меки и кашави. Пектините могат да намалят апетита и да понижат нивата на кръвната захар след хранене. Те могат също да помогнат за предпазване от рак на дебелото черво.

Как бананите влияят на загубата на тегло

Нито едно проучване не е изследвало ефектите на бананите върху загубата на тегло. Нещо повече, устойчивото нишесте напоследък получи известно внимание като съставка, благоприятна за отслабване. Може да допринесе за загуба на тегло чрез увеличаване на пълнотата и намаляване на апетита, като по този начин помага на хората да приемат по-малко калории.

Въпреки че нито едно проучване не е показало, че бананите сами по себе си причиняват загуба на тегло, те имат няколко свойства, които трябва да ги направят подходяща за отслабване храна. Като се има предвид това, бананите не са добра храна за диети с ниско съдържание на въглехидрати. Средно голям банан съдържа 27 грама въглехидрати.

Бананите са с високо съдържание на калий

Бананите са основен хранителен източник на калий. Един средно голям банан съдържа около 0,4 грама калий, или 9% от RDI. Калият е важен минерал, който много хора не получават достатъчно. Той играе решаваща роля в контрола на кръвното налягане и бъбречната функция.

Богатата на калий диета може да помогне за понижаване на кръвното налягане и да повлияе положително на здравето на сърцето. Високият прием на калий е свързан с намален риск от сърдечни заболявания.

Бананите също съдържат прилично количество магнезий

Бананите са добър източник на магнезий, тъй като съдържат 8% от RDI. Магнезият е много важен минерал в тялото и стотици различни процеси се нуждаят от него, за да функционират. Високият прием на магнезий може да предпази от различни хронични състояния, включително високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Магнезият може също да играе полезна роля за здравето на костите.

Бананите могат да имат ползи за здравето на храносмилането

Неузрелите зелени банани са богати на устойчиво нишесте и пектин. Тези съединения действат като пребиотични хранителни вещества, които хранят приятелските бактерии в храносмилателната система.

Тези хранителни вещества се ферментират от полезните бактерии в дебелото черво, които генерират бутират. Бутиратът е късоверижна мастна киселина, която допринася за здравето на храносмилането. Може също така да намали риска от рак на дебелото черво.

Безопасни ли са бананите за диабетици

Мненията са смесени относно това дали бананите са безопасни за хора с диабет, тъй като имат високо съдържание на нишесте и захар. Въпреки това, те все още се класират ниско до средно по гликемичния индекс, който измерва как храните влияят върху повишаването на кръвната захар след хранене.

Бананите имат стойност на гликемичен индекс от 42-62, в зависимост от тяхната зрялост. Консумирането на умерени количества банани трябва да е безопасно за хора с диабет, но те може да искат да избягват да ядат големи количества банани, които са напълно узрели. Освен това трябва да се отбележи, че диабетиците винаги трябва внимателно да следят нивата на кръвната си захар след консумация на храни, богати на въглехидрати и захар.

Имат ли бананите някакви отрицателни ефекти върху здравето

Бананите не изглежда да имат сериозни неблагоприятни ефекти. Въпреки това, хората, които са алергични към латекс, също могат да бъдат алергични към банани.

Проучванията показват, че около 30-50% от хората, които са алергични към латекс, са чувствителни и към някои растителни храни. Като повечето плодове, бананите са много здравословни.

Бананите са много питателни. Те съдържат фибри, калий, витамин С, витамин В6 и няколко други полезни растителни съединения. Тези хранителни вещества могат да имат редица ползи за здравето, като например за здравето на храносмилането и сърцето. Въпреки че бананите са неподходящи при диета с ниско съдържание на въглехидрати и могат да причинят проблеми на някои диабетици, като цяло те са невероятно здравословна храна.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *