Как да помогнем на детето си в научаването на чужд език?

Как да помогнем на детето си в научаването на чужд език?

Като родител, Вие сигурно се чудите “Какво мога да направя аз у дома, за да подпомогна детето си в изучаването на английски език?”

Родителите могат да направят много, за да помогнат на децата си да учат. Ето няколко полезни идеи от преподавателите в нашата школа, които могат да бъдат приложени вкъщи дори и от родители, които не владеят английски език, уверява Екатерина Генчева от Детска школа по английски език Yopa

Ето и съветите на специалиста:

  1. Слушайте и пейте заедно с детето си песни на английски език – музиката е чудесен начин да привлечете вниманието на детето и да му помогнете да запомни новите думички. Повечето деца обичат песните и лесно могат да запаметяват нещата чрез музика.

  2. Използвайте английски език в ежедневието. Ако владеете английски на достатъчно добро ниво и се чувствате комфортно да говорите, опитайте се да го използвайте в ежедневието в общуването с детето. Ранното запознаване с повече от един език у дома има несъмнени предимства. Направете процеса на учене възможно най-естествен. Не се отнасяйте към английския като към чужд език, а го включете в ежедневните дейности, както правите с българския. Например, докато оцветявате, назовавайте цветовете на английски език, давайте инструкции на английски, отговаряйте с едни и същи фрази на английски, когато детето Ви задава въпроси.

  3. Четете заедно книжки и комикси на английски език. Ако детето ви е малко по-голямо, комиксите на английски език могат да бъдат чудесна стъпка към самостоятелното четене. Не сте сигурни откъде да започнете? Не започвайте със стихотворения, както често се практикува в детските градини. Стихотворенията съдържат думи и фрази, които нямат приложения в живота, приказките пък обикновено са в минало време, което се учи по-късно. Заложете на комиксите. Комиксите са чудесен начин да мотивирате детето да учи английски език, картинките наистина им помагат да разберат езика, тъй като предоставят контекст.

  4. Играйте с детето си на английски език. Насърчавайте детето си да използва английски език, докато играе. В края на краищата изучаването на даден език няма да се усеща като учене, ако то се забавлява! Ползвайте пъзели, образователни игри и флаш карти, без да споменавате, че това е учене на английски език.

  5. Позволете на детето на гледа интерактивни образователни клипчета на английски език по 10-15 минути на ден. Не пренебрегвайте интернет, както някои родители правят в желанието си да предпазят детето си. Мрежата изобилства от качествени образователни видео материали за обучение по английски език за деца. Същото важи и за компютърните игри. Някои родители категорично забраняват компютърните игри на децата си, което според нас е крайно и неприемливо за времето, в което живеем. Позволете на детето да играе образователни компютърни игри.

  6. Направете си куклен театър. Вече сме писали по темата, че куклите са забавен начин да се помогне на по-малките деца да преодолеят страха си от говорене на английски език. В нашето училище за малки деца често играем с малките ученици, като използвам пъпетите.

  7. Разговаряйте с преподавателя на детето. Децата постигат много по-бърз напредък, когато родителите се консултират с техните преподаватели. Добре е родителите да са в течение на това, което детето им учи, и да го упражняват между уроците. Разбира се, това в никакъв случай не означава родителите да пишат домашните или да попълват работни листове вкъщи. Ролята на родителя е по-скоро да подкрепя и мотивира. Не ги критикувайте твърде често и не поправяйте всяка грешка, нормално е да се допускат грешки при изучаването на език. Не забравяйте да похвалите детето при всеки малък успех.

Надяваме се, че тези съвети са ви вдъхновили за креативни начини да учите детето си на английски език у дома. Най-важният ни съвет е, каквото и да решите да предприемете вкъщи, нека е забавно! Колкото по-интересно, практично и интерактивно е обучението, толкова повече детето ще запази информацията след това.

Повече за Детска школа по английски език YOPA може да откриете тук.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *