Как да подготвим колата за дълъг път?

Как да подготвим колата за дълъг път?

И тази година един от най-предпочитаните варианти за пътуване остава лекият автомобил. Затова преди да тръгнем на дълъг път е важно да проверяваме няколко ключови неща по колата.

„Едно от нещата, които бих казал, че е задължително да се провери, е нивото на маслото в двигателя. Следващото нещо е охладителната система на автомобила също да бъде на необходимото ниво, защото ако нивото на антифриза не е проверено, може автомобилът да прегрее“, каза Румен Дунев, председател на Българската федерация по автомобилен спорт.

Той даде съвети и за това как да запазим купето на колата възможно най-хладно, докато сме в задръстване. „Много често водачи, които искат да реализират икономия, изключват климатика и отварят прозорците по време на път, но тогава въздушното съпротивление става толкова по-голямо, че разходът в края на пътуването е много по-голям, отколкото ако имаме изправна климатична система“, обясни Румен Дунев пред bTV.

Гумите също са сред ключовите неща в автомобила, които да проверим преди да тръгнем на дълъг път. „Много е важно налягането в гумите да бъде проверено и то да бъде такова каквото се предписва от завода производител на автомобила. Обикновено тези табелки стоят или на капачката на резервоара, или на шофьорската врата“, каза още той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *