БСП при президента: Има потенциал за експертно правителство

БСП при президента: Има потенциал за експертно правителство

„Потенциалът за експертно, отговорно, пробългарско правителство не е изчерпан“. Това обяви на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на редовен кабинет в рамикте на 50-ото Народно събрание временният председател на БСП Атанас Зафиров.

„В тази тежка ситуация пред нас има два пътя. Единият път е много удобен – да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва. Удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултатите от тези избори“, коментира Зафиров.

Той уточни, че партията е понесла болезнено резултатите от парламентарните избори, които са резултата от фрагментирането на лявото пространство и увери, че вече тече процес на консолидация вляво.

В откритата за медии част от срещата на БСП с президента думата взе и Борислав Гуцанов. „Имахме преди малко заседание на бюрото и общото ни колективно виждане е, че страната ни се нуждае от мъдрост и диалогичност. За първи и втори мандат нещата са ясно изчерпани, но що се отнася до кабинет експертен, кабинет на националното спасение, на националното съгласие, то ние действително сме готови да работим по един такъм мъдър модел за излизане от тази ситуация, в която се намираме. За нас е ключово да започне силно ляво обединение, от което страната ни има нужда и през последните 2 години това липсваше в политическия живот“, заяви Гуцанов.

Със срещата с представителите на парламентарната група на БСП приключиха консултациите при президента днес. Вероятно утре той ще проведе консултации с „Има такъв народ“ и „Величие“. По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират. Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *