Изграждат паметник на Динко Дерменджиев - Чико

Изграждат паметник на Динко Дерменджиев - Чико

Ботев Пловдив входира официална молба до Община Пловдив във връзка с бъдещото изграждане на паметник на легендата на „канарчетата“ Динко Дерменджиев – Чико. Инициативата за поставянето на монумента е на Фондация “Жълто и Черно” и е подкрепена от футболния клуб.

Ето го и цялото съобщение на фондацията:

“Уважаеми Ботевисти,

На 12 януари, петък, ПФК „Ботев“ входира официално молба до Общинския съвет на град Пловдив, касаеща бъдещото изграждане на паметник на легендарния Динко Дерменджиев – Чико.

Същата е насочена към регламентиране и узаконяване точното място, където да бъде ситуиран бъдещият монумент на незабравимия футболен гений, определен от цялата ботевистка общественост за Футболист №1 на клуба през ХХ век.

Подетата от Фондация Жълто и Черно инициатива за изграждане паметник на Динко Дерменджиев – Чико среща пълна подкрепа от страна на ръководството на ПФК „Ботев“, както и тази на нашите партньори и приятели от Сдружение ПФК Ботев, Клуб на привържениците на Ботев Пловдив и БУЛТРАС”, гласи официалното съобщения от пловдивския футболен клуб.

Динко Дерменджиев – Чико е истинска легенда на Ботев Пловдив, като цялото му активна футболна кариера преминава с екипа на „жълто-черните“, като той е футболистът с най-много мачове в историята на клуба – 447 и освен това води голмайсторската листа на „канарчетата“ за всички времена със 194 попадения.

Като състезател на Ботев Дерменджиев става шампион на България през сезон 1966/67, а пет години по-рано е част от състава на пловдивчани, който триумфира с Купата на страната. През 1972-а година триумфира и с Балканската купа след успех във финала с 5:4 в общия резултат срещу Вардар.

Легендарният Чико Дерменджиев си отиде от този свят през месец май 2019-а на 77-годишна възраст.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *