Иван Костов: Може да се направи стабилно управление в много варианти

Иван Костов: Може да се направи стабилно управление в много варианти

Може да се направи стабилно управление в много варианти. Това каза министър-председателят на България в периода 1997-2001 г. Иван Костов в „На фокус“ по Нова телевизия.

България е в трайна криза още от доста време. Тези чести избори рушат вече финансовата стабилност на страната, както се вижда от последните данни, които изнася Министерство на финансите, допълни бившият премиер. Той обърна внимание, че според разчетите догодина трябва да има 18 млрд. лв. дефицит, което е огромна тежест. „Никакво членство не може да има България в европейската парична система“, смята Костов.

Според него решението е да има стабилизиране, правителство, което ще носи отговорност 4 години и да бъде подкрепяно от парламентарно мнозинство, което да не се разцепи и разпадне по време на мандата. „Тогава отговорността ще се върне към тези, които управляват. Сега тя се носи някак си между партиите и никой не иска да поеме отговорност. Не се поема отговорност и за служебното правителство на г-н Главчев, което излиза, че то управлява срещу всички и всички не одобряват неговите политики. А тези политики, за които казах, че носят много тежък риск за България, са създадени от това и предишното Народно събрание. Те приеха повишаването на доходи, на пенсии, на заетите в администрацията и т.н.“, добави още бившият министър-председател.

Костов отбеляза, че битката с криминалната, сенчестата страна на държавата, зависи изцяло от съдебната власт, в частност от прокуратурата, следствието и на финала от съда. „Това не е точно политическа битка. Политическата битка е умението да се насочи цялата политика в сектора за вътрешен ред и сигурност срещу ключовата част от престъпността. Това беше организираната престъпност. Ние водехме тази война“, заяви Костов. Той обаче отбеляза, че веднага след като е дошло следващото правителство на Симеон Сакскобургготски това не е било продължено и на преден план е излязла битката с битовата престъпност.

На въпрос дали днес държавата ни е завладяна, той каза, че съдебната система има тежък порок. „От там се отвлича държавата. Това е крайната и с безусловни резултати власт, защото когато отсъди съдът – няма промяна. Ако една политическа сила направи определени неща в управлението, може да бъде сменена и следващата може да коригира. Тук след решенията на съда – няма друга инстанция. В този смисъл това е една много мощна власт“, обясни Костов.

Той е на мнение, че трябва да се започне от съда и съдиите да разберат каква огромна власт имат и каква огромна отговорност носят пред обществото. „Те не разбират, че носят отговорност пред обществото, за държавата, институциите. Те си мислят, че са някаква изолирана от тези неща сфера и сектор“, каза още бившият премиер. Според него съдиите са тези, които трябва да излекуват системата.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *