Историк: Оцеляването на Тръмп след атентата не гарантира спечелване на изборите

Историк: Оцеляването на Тръмп след атентата не гарантира спечелване на изборите

„Това не е първият атентат в американската история. Дори и неуспешните атентати водят до промени. Неуспешният атентат срещу Роналд Рейгън, който е нападнат от човек с психически отклонения, доведе до повишаване на контрола върху психично болните в САЩ“. Това каза в студиото на „Лице в лице“ по bTV историкът доц. Симеон Симеонов.

„Неуспешният атентат срещу Франклин Рузвелт води до повишаване на мерките за сигурност. Последиците често не могат да бъдат предсказани“, добави той.

„Можем да извлечем поуки от атентата и срещу Теодор Рузвелт през 1912 година, който е застрелян в гърдите. Тогава е кандидат за президент. Подобно на Доналд Тръмп вече е имал един президентски мандат. След стрелбата той продължава да държи речта си с окървавена риза в продължение на час и половина. Въпреки това представяне, той губи президентската надпревара. Оцеляването му след атентата не му печели изборите“, посочи историкът.

Според него има други фактори, които ще окажат влияние на изхода от изборите в САЩ. Един от тях са медиите. „В САЩ обществото е силно поляризирано. В момента изглежда, че основното разделение е спрямо населеното място – мегаполис или малко населено място. Мегаполисите гласуват за Демократическата партия, а провинцията – за Републиканската партия. Роля играе етническата промяна и демографските проблеми“, допълни доц. Симеонов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *