Истинска зима ни връхлита през уикенда: Готови ли сме за снега?

Истинска зима ни връхлита през уикенда: Готови ли сме за снега?

Това, което ни очаква тази събота и неделя, не е за подценяване. В цялата страна ще се образува снежна покривка, ще духа и ще има условия за виелици и навявания, ще стане много студено. Така снегът ще се задържи.

Времето ще бъде екстремно и дъждът ще започне да преминава в сняг в събота от северозапад. Най-сериозна ще бъде обстановката в Североизточна България и в Предбалкана. Синоптиците от НИМХ планират червен код за много опасно време при тази обстановка. Не я подценявайте – очакват ни много вятър, много студ и много сняг през почивните дни, предава БТВ.

В следващите два дни се очакват интензивни валежи, преспи и заледявания. Затова пътната агенция призова шофьорите да са подготвени за пътища в зимни условия. 1800 машини чакат снега в цялата страна. Оказва се обаче, че цели райони ще посрещнат истинската зима без снегопочистващи фирми.

Готови ли са общините за зимата?

Община Пловдив има готовност да поддържа денонощно пътните артерии в града през зимния период. Това констатира заместник-кметът по сигурност и обществен ред Ангел Славов, който днес направи преглед на техниката за зимното снегопочистване в базата на фирма КМД. По време на проверката той бе придружаван от инж. Вяра Колева, директор дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив.

В Бургас се събра Кризисен щаб, след като миналата седмица големите пътища и проходи в района останаха блокирани от снега. На входа за магистрала „Тракия“, която при всеки по-голям сняг, съпроводен с навявания, се оказва затворена в отсечката между Бургас и Карнобат, защото става опасна за пътуване. От пътната агенция уверяват, че са взели необходимите мерки и машините са в готовност.

Почистването на републиканските пътища в областта обаче е под въпрос, след като договорът на фирмата беше прекратен, заради системно неизпълнение. Миналата неделя машините не излязоха да чистят снега, което затвори за часове пътя за Варна, за Малко Търново, както и големите проходи.

Паднали дървета и непочистени пътища при обилния снеговалеж през почивните дни блокира достъпа до селата в Странджа. „По пътя до КПП-то имаше няколко автобуса, леки коли, които не можеха да минат. Дойде снегорина, който закъса, обърна обратно и се върна, без да изчисти“, каза Илиан Янчев, кмет на Малко Търново.

Наложило се е републиканския път да бъде чистен от общинска фирма. А в премахването на дървета и евакуиране на закъсали хора помагат полицаи и пожарникари. Днес институциите разписаха екшън план при нов снеговалеж. „Направена е организация да бъдат извикани допълнителни екипи на дежурство, с техниката която разполагаме, така че да бъде подпомогната съответната община“, заяви комисар Николай Николаев – директор, РД „БПЗН“ – Бургас.

Полицията ще следи и камионите. „Говоря за такива, които управляват с летни гуми, тъй като през изминалата седмица точно такива автомобили и товарни камиони създадоха затруднение“, заяви ст. комисар Емил Павлов – директор, ОД на МВР-Бургас.

От АПИ увериха, че са в процес на сключване на договор с нова фирма: „Прогнозната стойност на поръчката ще е около 12,4 млн. лв. без ДДС. До сключването на нов договор, отстраняването на аварийно-възстановителните ситуации ще се осигурява от служителите на ОПУ-Бургас“.

„Утре са обещали, че ще дадат някакъв списък, в който са позиционирани машини по пунктове, специално за уикенда къде на какво можем да разчитаме, в случай на евентуална ситуация“, обяви областният управител на Бургас Пламен Янев. Фирмата, с която се водят преговори, увери, че е готова. Почистването на аутобана е поверено на държавната „Автомагистрали“.

Пет общини в Пазарджишко нямат договори за снегопочистване. Това са Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово и Септември. В Смолянска област са две – в Борино процедурата е прекратена, заради липса на кандидати, а община Мадан сама изпълнява зимното поддържане.

В община Добрич чистенето е осигурено, но съоръжения за спиране на големите снегонавявания не се изграждат вече 20 години. Във Варна договори има, но фирмите искат повече пари – въпрос, който в града ще обсъдят следващата седмица.

Екипите и машините имат готовност да реагират за всяка една от над 50 предварително определени точки в София. Що се отнася до трафика, от Столичния инспекторат предупреждават, че при при обилен снеговалеж традиционно първо се появяват проблеми в районите със смесен терен като „Панчарево“, „Витоша“ и „Овча Купел“.

Над 200 машини и 50 тона смеси за обработка. Това е наличността, с която общината ще осигурява проходимостта на трасетата – в събота чакат сняг. Снегопочистващите фирми работят в координация с аварийния отдел. От ситуационен център има пряка видимост към всички точки, където може да възникне проблем.

Днес и в Стара Загора направиха инспекция на пунктовете за зимно поддържане. там имат договори с няколко фирми – общо 14 машини. Други 18 ще се грижат за републиканските пътища. От пътната агенция обясниха, че при необходимост най-напред ще бъдат почиствани магистралите, а след това и пътищата от по-нисък клас.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *