Георги Рачев: Лятото ще бъде по-топло от нормалното

Георги Рачев: Лятото ще бъде по-топло от нормалното

„В събота бяхме обещали перфектно време, но разбрах за една сватба, която е била потопена във вода. Беше мокро цял следобед. И днес ще има такива прояви главно в Централна и Североизточна България. На другите места си остава много хубав летен период с високи температури“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Когато в Западна Европа е студено, при нас е топло. Когато при нас е студено, в Западна Европа е топло. Това е генералният принцип“, допълни той. „Надявам се днес да се измъкнем, за да може сряда и четвъртък да са последните дни, в които ще има такива неща. В петък ще бъде турбо слънце с турбо жега. В събота и неделя ще е топло“, подчерта климатологът.

„В сряда и четвъртък неустойчивото време завършва. В изборния ден в неделя ще достигнем 32 градуса. През седмицата ще има много слънце. От сутрин до вечер „сме закачили“ слънцето. Лятото ще бъде малко по-топло от нормалното“, коментира проф. Рачев. „В Пловдив в сряда и четвъртък ще има валежи, които са крайно необходими на селското стопанство. В Хасково вчера беше 35 градуса. В неделя ще бъде 33 градуса“, посочи климатологът.

„22 градуса два последователни дни е измерена температурата на морската вода. Твърдо над 20 градуса. На излизане от водата има слънце и тогава се хваща този тен като на австралийски тенисист. Не да си като черноморска опечена скумрия за три дни, а да бъдеш половин година навън и да имаш бронзов тен. Бавничко натрупан. Морето вече ни зове“, уточни проф. Георги Рачев.

„В Плевен в неделя ще бъде 34 градуса. Много топло и слънчево време от петък до понеделник. В следващия вторник ще има лека стабилизация“, допълни климатологът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *