Франция дава на Украйна бойни самолети "Мираж 2000" (ВИДЕО)

Франция дава на Украйна бойни самолети "Мираж 2000" (ВИДЕО)

Франция планира да предостави на Украйна самолети „Мираж 2000“. Това заяви президентът Еманюел Макрон пред френските телевизии, предаде Ройтерс.

Макрон посочи, че в петък, по повод на посещение на президента Володимир Зеленски във Франция в рамките на отбелязването на годишнината от Десанта в Нормандия, неговото правителство ще обяви, че ще предостави военните самолети на Киев. Той не уточни колко „Мираж“-а ще предостави Франция, кога или при какви финансови условия.

Макрон заяви, че Франция е предложила украинските пилоти да бъдат обучени във Франция от това лято. Той каза също, че страната му е предложила да обучи 4500 украински войници. Макрон не уточни къде ще се обучават те, но каза, че в момента няма френски военни инструктори на украинска територия.

„Мираж 2000“  е многоцелеви еднодвигателен реактивен изтребител. Зеленски заяви, че през септември е постигнал споразумение за обучение на украински пилоти във Франция в разговор с Макрон. Командващият украинските военновъздушни сили заяви през януари, че френските самолети „Мираж“ могат да подсилят украинските военновъздушни сили.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *