Фармацевти алармират: Достъпът до качествена грижа е под заплаха, вендинг машините не решават проблемите

Фармацевти алармират: Достъпът до качествена грижа е под заплаха, вендинг машините не решават проблемите

Мащабен есенен форум на магистър-фармацевтите събра над 650 професионалисти, собственици на аптеки от цялата страна. Събитието, беше подкрепено от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите, поради  фокусирането му  върху актуалните проблеми в сектора и предложените решения за подобряване на достъпа на пациентите до фармацевтична грижа. Темата на форума беше „Има ли цена фармацевтичната грижа“.Фармацевти алармират: Достъпът до качествена грижа е под заплаха, вендинг машините не решават проблемите

Председателят на Инициативния комитет, Аделина Любенова, подчерта значимостта на дискусиите. „Говорихме как през годините персистира липсата  на разбиране в обществото и сред политиците за ролята на фармацевтичната грижа в общественото здравеопазване. Сравнихме нашите резултати с тези в страни, като Нидерландия, Италия, дори САЩ, където нашата грижа за пациента  е включена в здравните политики и разликите по посока профилактика и превенция са огромни. Коментирахме, че много държави не случайно са аутсорствали редица дейности за профилактика, като ваксинацията, измерването на висцерална мазнина и други на аптеките. Показахме статистически данни от нашия аптечен пазар за тази година относно ръстовете в  ОТС категории. Изводите ни са, че не само инфлацията е причина за тях, но и „избуялото“ самолечение. Колегите споделиха , че им е все по-трудно да консултират, че нямат време от административни задължения, от счупени комуникационни връзки, между различните електронни системи, че пациентите са уморени от „разкарване“ по кабинети и неуредици с предписаните им лекарства…., че няма никакво оптимизиране или намаляване на приема на лекарства…., а напротив полипрагмазията се увеличава!“, подчерта Аделина Любенова.

Тя допълни, че присъстващите са се обединили, че е дошло време за колаборативни решения,  които в бързо еволюиращия пейзаж от  повишената заболеваемост и нарастващи в геометреична прогресия  социално значимите болести, трябва да се търси коректив на досегашния модел на работа в аптеката и да се презентира  нов, свеж подход  за  национална здравна стратегия,  включваща  водещата роля  на фармацевтичната консултация.

„Магистър-фармацевтите са ключови фигури в здравната система и е недопустимо да се превръщат в администратори и технически лица на НЗИС, БОВЛ, НЗОК, СЕСПА и пр. Техните знания са незаменими при отпускането на лекарства, а фармацевтичната консултация е водещ фактор в правилната употреба на лекарствата  и последващ комплайънс или  съпричастност на пациента към собственото му лечение. Те са тези, които отговарят за  стриктно спазване на предписанията на лекаря и  изпълнение на препоръките му, те обучават пациента как да приема лекарствата си навреме-  с вярната доза, как да се предпази от страничните  им действия. Имаме предложения, които могат да подобрят сегашния модел, стига да ни чуят“, каза още Аделина Любенова. Фармацевти алармират: Достъпът до качествена грижа е под заплаха, вендинг машините не решават проблемите

На форума бяха обсъдени редица наболели въпроси, сред които и въздействието на вендинг машините за продажба на лекарства върху контрола за правилна употреба, проблемите с договарянето със Здравната каса, липсата на качествена и прозрачна обществена дискусия по редица „политически съшити“ промени по закони и наредби в сектора, както и проблема с недостиг на квалифициран персонал и продължаващото обучение.

Магистър-фармацевтът Елена Анова сподели своето притеснение относно въвеждането на вендинг машини за продажба на лекарства в малки населени места. „Вендинг машините, разположени в малки населени места, ще бъдат хвърлени на вятъра. Възрастните хора там не умеят да боравят с тях. Те не могат да си изтеглят пенсиите с банкомати, още по-малко да си вземат лекарства като аналгин или аспирин. Но дори това не е най-големият проблем – те се нуждаят от лекарства за сърце, диабет и лекарства по рецепта по Здравна каса, които не могат да бъдат продавани през вендинг машини. Планът на прием на същите лекарства те трябва да консултират с магистър-фармацевт“, каза още Анова.

Пенка Минева, магистър-фармацевт от Пазарджик, също отправи критики към законопроекта на ЗЛПХМ  за вендинг машините за лекарства. „Съществуващите вендинг машини са регулирани и се намират на територията на аптеките, под контрола на магистър-фармацевт. Новият законопроект  не дава яснота по редица важни въпроси – кой ще отговаря за машините извън аптеките, кой ще ги зарежда и как ще бъде осигурена безопасността на пациентите.“, каза още Минева.

Константин Попов, главен секретар на Инициативния комитет, също изрази своята загриженост относно новото договаряне със Здравната каса, защото процесът не  е прозрачен. Той сподели, че е направена анкета сред членовете, относно удовлетвореността им от работата с Касата.

„Анкетата недвусмислено показа, че нашите членове са дългогодишни партньори с Касата, поради спецификата на търсенето на лекарства, но не са удовлетворени. Повече от 80% от рецептите им са по Каса, но рентабилността от тази дейност клони към нулата. Ето защо искаме в новия договор да има баланс, да се заложат  адекватни такси  за труда ни, за инвестициите ни, искаме да отпадне огромното административно електронно натоварване, което затруднява всички по веригата и изнервя пациента. Искаме да се преразгледат  новите промени в Наредба 4, защото те не са нито в полза на пациентите, нито в наша полза. Само натоварват обслужването. Глобите, заложени в настоящия договор, са прекомерни и несъизмерими с доходите ни. Те могат да доведат до фалит на аптеки.  достигат до 15 000 лева – сума, която за много аптеки е равна на издръжката им. Това поставя на карта съществуването им и трябва да бъде преосмислено.“, твърди Константин Попов. Фармацевти алармират: Достъпът до качествена грижа е под заплаха, вендинг машините не решават проблемите

С дългогодишен опит в професията, Олга Кондратиева, магистър-фармацевт и собственик на аптека, насочи вниманието към  недостига от квалифицирани магистър- фармацевти, липсата на обучени стажанти и правата на помощник-фармацевтите в аптеките.

„Помощник-фармацевтите в България трябва да получат повече права при отпускането, за да се облекчи натоварването на магистър-фармацевтите. В други страни като Англия и Израел помощник-фармацевтите могат да отпускат лекарства по лекарско предписание в присъствието на магистър-фармацевт. Това е необходимо решение и за нашата страна, особено в малките населени места, където недостигът на магистър-фармацевти е особено остър.“, каза още Кондратиева.

Форумът приключи с призив за действие от страна на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите, който ще продължи да настоява за по-добри условия и реформи в полза на пациентите и включване на  фармацевтичната грижа в националната здравна стратегия на България.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *