„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

Вторият по големина град в Северна Македония – Битоля – „Градът на консулите“ бе огласен на 24-ти май от звънливите гласове на пловдивските „евмолпеи“. В четирите дни в различни кътчета в градовете Битоля, Охрид и Прилеп, а първата вечер на официалния дипломатически прием в Генералното консулство на Р България, Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова развяваше знамето на българската просвета и култура чрез своите прекрасни изпълнения.„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

Изцяло българската програма, която неизменно започваше с „Върви, народе възродени!”, събра аплаузите и възторга на дипломатическия елит и на българската общност. Персоналната покана към състава, отправена от Генералния ни консул г-н Николай Димитров, не е случайна. В почти двадесет годишната си история хор „Евмолпея” е гостувал в различни градове в Европа за 24-ти май и неизменно е получавал високата оценка на специалисти, дипломати, гости на концертите. В Истанбул, Щутгарт, Страсбург, Екатеринбург, Торино, Франколово, Базел, Нови Сад и др. все още си спомнят за музикалните визити на състава и великолепното представяне на българската хорова школа, които ежегодно подновяват своите покани към хоровата формация.„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

„През годините хор „Евмолпея” е участвал в различни културно-дипломатически мисии, но като че ли най-затрогваща е именно тази. Затрогваща, защото е свързана с един от най-светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин и защото е свързана с езика на нашите деди и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света“, разказа диригентът д-р Хансе.„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

Евмолпеите прегърнаха идеята да заявят делото на светите братя Кирил и Методий в съседна Северна Македония. 18 внимателно подбрани български песни представляваха концертния букет, с който те ознаменуваха празника. В следващите дни те повториха своята програма пред паметника на Кирил и Методий в Охрид, в църквите „Св. Димитър“, „Св. Богородица“, „Св. Климент“, „Благовещение“; в клуб „Една роза“ при представянето на „Голямата българска читанка“ от Кузман Шапкарев (1864 г.), български възрожденец, книжовник, фолклорист, редовен член на Българското книжовно дружество днешен БАН, книгата „Тринадесет бележити българи“ от Ваклуш Толев, във вечерта посветена на 150 години от рождението на полк. Борис Дрангов.„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

Между многобройните организирани и спонтанни изпълнения, момичетата се запознаха със 102-годишната история на сградата на Генералното консулство, която представлява България и която широко отвори врати за тях заедно с Резиденцията. Запознаха се със сериозната история на град Ресен, в който са родени Андрей Ляпчев – 22-рия Министър- председател на България, номиниран през 1910 г. за нобелова награда за мир и Симеон Радев, публицист и дипломат, автор на книгата „Строители на съвременна България“.„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

С многобройните инициативи и изпълнения на хор „Евмолпея“ следващите участия се превърнаха в своеобразно представяне на Българската култура в Битоля. Гости на тържествата бяха Н. Пр. Ангел Ангелов – Посланик на Република България в Северна Македония, проф. д-р Димитър Димитров – ректор на УНСС, проф. д-р Димчо Чешмеджиев – БАН, г-жа Маринела Петреска – председател на дружество на Македоно-Българско приятелство, консули, представители на академичните и културни среди, неправителственият и бизнес сектор.„Евмолпея” отпразнува Деня на Светите братя Кирил и Методий в Битоля и Охрид (СНИМКИ)

За своята всеотдайност и чудесно представяне момичетата, техният диригент, пианист и мениджъра на хора г-жа Ганка Янкова получиха всеобщо възхищение и аплодисменти, топли и искрени благодарности на официалните гости. „Пловдивските славеи”, както ги представяха на всяка изява в Битоля и Охрид, донесоха в душите си огромно удовлетворение от поредната успешно изпълнена мисия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *