„Екзакта“: ГЕРБ-СДС води с 9,5% пред ПП-ДБ

„Екзакта“: ГЕРБ-СДС води с 9,5% пред ПП-ДБ

78% от българите одобряват формулата „2 в 1”, по която ще се провеждат предстоящите избори. Две трети от тях обаче очакват по-ниска изборна активност от тази на последните парламентарни избори. Причината – „отвращението от политическите събития у нас напоследък“.

Това сочат данните от изследване на социологическа агенция „Екзакта“. То е проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта“ като част от изследователската ѝ програма.

45% от анкетираните са убедени в победата на ГЕРБ. Едва 9% твърдят, че ПП-ДБ по-скоро печелят от отиването ни на предсрочни парламентарни избори. 56% обаче не мислят така.

38% от българите вярват, че е възможно след изборите на 9 юни ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да си партнират под някаква форма. Според 26% подобно партньорство е невъзможно, а цели 37% не знаят какво да очакват от тези две коалиции след вота, сочат още данните от проучването на „Екзакта“, цитирано от bTV.

Електоралните нагласи на българите към 18 април показват, че 25,9% възнамеряват да подкрепят ГЕРБ-СДС, а 16,4% – ПП-ДБ. На трета позиция се нарежда ДПС с 14% подкрепа, а „Възраждане“ са веднага след тях с 13.8%. В следващия парламент се очаква да влязат също така БСП с 9,6% подкрепа, както и „Има такъв народ“ с 5,2%.

„Под въпрос е подреждането от второто до четвъртото място, тъй като резултатите в настоящото изследване не просто са близки, но и се вместват изцяло в размера на статистическата грешка при подобни проучвания. Предвид процесите вляво е трудно отсега да се прецени дали БСП има някакви шансове да се приближи до водещите партии. При тези данни изглежда реалистично ИТН да влязат в следващия парламент“, посочват социолозите от „Екзакта“.

Преди изборите за Европейски парламент

67,5% от българите подкрепят членството на страната ни в ЕС, а една трета не го подкрепят. 20 години след влизането ни в НАТО 54% одобряват членството ни, а неодобряващите са малко над 40%.

През последните години „Екзакта“ измерва около 70% одобрение към членството ни в ЕС и 56-57% подкрепа към членството на страната ни в НАТО.

Понастоящем членството ни в ЕС е одобрявано най-вече от българи на възраст под 50 години, висшистите, живеещите в столицата и по-големите градове. Подкрепа изразяват повечето избиратели на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и на ДПС, както и две трети от тези на ИТН.

30% от българите заявяват, че редовно гласуват на евроизбори. 45% твърдят, че понякога гласуват, а 25% посочват, че досега не са гласували за евродепутати. Тези данни са близки до официалните на ЦИК за евровота от 2019 г., когато активността беше около 33%.

По-често на евроизборите гласуват образованите и по-заможните млади хора, които живеят в големите градове у нас.

Националното представително изследване на „Екзакта“ е проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на „Екзакта“ като част от изследователската ѝ програма.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *