Доналд Тръмп: Бих насърчил Русия да прави каквото иска с държави в НАТО, които не си плащат за отбрана (ВИДЕО)

Доналд Тръмп: Бих насърчил Русия да прави каквото иска с държави в НАТО, които не си плащат за отбрана (ВИДЕО)

Надявайки се на втори президентски мандат като най-вероятен кандидат на републиканците през 2024 г., Доналд Тръмп заяви, че ще окуражи Русия да атакува всеки един от съюзниците на НАТО, за които той прецени, че не са изпълнили финансовите си задължения. Изказването бе направено в събота, 10 февруари, по време на кампанията на Тръмп в Южна Каролина, пише „The Guardian“.

В изказването си Доналд Тръмп говори за своите съмнения относно подкрепата за Украйна след старта на войната през февруари 2022 г. Съмнения борещият се за втори президентски мандат Тръмп изказа и относно съществуването на НАТО, преразказвайки свой разговор с висш служител на организацията, в който американецът заявил, че ако отново оглави САЩ, страната му няма да подкрепи друга държава, която има провинения. „Един от президентите на голяма страна се изправи и каза: „Е, сър, ако не платим, а Русия ни нападне, ще ни защитите ли?“, разказва Тръмп и добавя, че е отговорил: „Не сте платили, нарушители ли сте? Не, няма да ви защитя. Даже ще ги насърча да правят каквото си поискат с вас. Трябва да си платите“.

Коментарите след изказването

От Белия дом определиха думите на Тръмп като „потресаващи“ и „ненормални“ и добавиха, че изявлението застрашава американската национална сигурност и глобалната стабилност. Членовете на НАТО са ангажирани с колективната защита.

Американски сенатори обявиха, че с изказването си той сякаш насърчава Путин да нападне страна членка на НАТО. Консервативният политически коментатор Алиса Фара Грифин каза, че коментарите на Тръмп са „музика“ за ушите на руския лидер Владимир Путин, който е издирван от Международния съд в Хага за систематично отвличане на украински деца.

„Тръмп, както и Байдън, макар и с по-мек тон, години наред настояваха страните членки на НАТО да харчат по 2% от БВП за отбрана. Но за разлика от предишния мандат на Тръмп, сега европейците започнаха да инвестират в отбраната си заради руската агресия в Украйна. Така че ефектът от думите на Тръмп е само един – да руши доверието в НАТО, а това е единствено в интерес на Путин“, коментира за btvnovinite Весела Чернева, зам.-директор на ЕСВП.

„Недопустимо е един американски президент да прави такива заключение, без значение дали става дума за частен разговор или за изказване на предизборна проява. Принципно Тръмп е прав, че страните членки на НАТО не отделят достатъчно средства за отбрана. Още през 2014 г. беше поставено изискването до 2024 г. всички съюзници да достигнат 2% от БВП за отбрана“, коментира за btvnovinite генерал-майор Съби Събев.

От думите му стана ясно, че България е достигнало този процент и за тази година е предвидила 2,05% от БВП за отбрана. „Държавите, които мисля, че все още не са постигнали тази цел, са Турция, Испания, Италия и може би някоя друга по-малко държава“, допълни той.

Ген. Събев подчерта също така, че Тръмп много често се ръководи от емоциите в изказванията си, отколкото от разума. „Това обаче буди тревоги у европейските страни членки на НАТО. За щастие, като превантивна мярка, Конгресът прие закон за недопускане на едноличното изваждане на САЩ от НАТО“, посочи още той и направи прогноза, че през следващите няколко години страната ни вероятно ще увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от БВП.

Принципа на НАТО за колективна отбрана

НАТО се основава на принципа на колективната отбрана, според който нападението срещу една страна член на съюза се третира като нападение срещу всички членове на алианса. В качеството си на президент Тръмп неведнъж е заявявал, че САЩ могат да се оттеглят от НАТО. Той настояваше неколкократно, че Америка е принудена да плаща твърде голям дял от бюджета на Алианса.

Както отбелязва Си Ен Ен, през годините Тръмп неправилно е характеризирал системата за финансиране на НАТО. Членовете на Алианса трябва да се стремят да изразходват минимум 2% от БВП за военни разходи, а повечето държави не постигат тази цел. Въпреки това 2% се считат само за насока и няма „сметки“, които някоя от членките на НАТО да не плаща.

Прогнозите, публикувани от НАТО в средата на 2023 г., показват, че най-малко 11 държави членки трябва да постигнат целта, поставена от трансатлантическия военен съюз. Смята се обаче, че през 2022 г. само седем са успели да се справят с тази задача – Литва, Латвия, Естония, Гърция, Полша, Великобритания и  САЩ. Към тях според „Евронюз“ през присъединяват Унгария, Румъния, Словакия и Финландия, която е най-новата страна членка на НАТО. Страните членки не са съобщавали за проблеми с вноските в общия бюджет на организацията, от който се финансират щабът на алианса и военните командни структури.

Доналд Тръмп, който на практика изглежда сигурен за номинацията на републиканците за президент на предстоящите избори, отдавна критикува съюзниците и настоява те да увеличат разходите си за отбрана. Тръмп не уточни дали възнамерява да изпълни заплахата си. Думите му обаче вероятно ще предизвикат безпокойство сред държавите членки на НАТО, които вече са притеснени от евентуално завръщане на милиардера на президентския пост, коментира и „Ню Йорк таймс“.

Припомняме, че Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., след като Тръмп напусна президентския пост. Оттогава той се оплаква, че САЩ предоставя на Украйна, която не е член на НАТО, твърде голяма финансова подкрепа – общо над 44 милиарда долара. От началото на годината пък републиканците в Конгреса блокират всяко ново финансиране.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *