Изложбата "Съвременна графика" на ДПХ става ежегодна част от културния календар на Пловдив

Изложбата "Съвременна графика" на ДПХ става ежегодна част от културния календар на Пловдив

Десетки пловдивчани, творци, приятели и ценители на изкуството препълниха новата изложбена зала на Дружество на пловдивските художници на бул.“Борис III Обединител“ №153 за откриването на изложбата „Съвременна графика“. Тя се реализира по идея на Осман Юсеинов, художник, който работи в широк диапазон на визуалните изкуства. В нея участват 38 творци, с над 65 творби. Освен автори от Пловдив и областта, със свои графики се представят и художници от Сливен, Стара Загора, Пазарджик и др.

Изложбата откри председателят на Дружеството Лидия Симеонова, която не скри вълнението си от мащабното присъствие, красивите творби и усещането за общност, което съпътства цялостния процес на подготовка и реализация на експозицията. Тя сподели, че желанието, стремежът на новото ръководство е да се възроди традицията, ДПХ да прави такава изложба всяка година през месец февруари. „В предишни години Пловдив има славата на град с много силни художествени изяви в тази област. Желанието ни е това да се възроди отново!“, каза Лидия Симеонова. Тя допълни, че се работи и по преместването на Графичната база на ДПХ в едно от помещенията, а интересът, особено то страна на студенти и ученици, е огромен.
Сред гостите на откриването бе и заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. Той поздрави участниците в изложбата „Съвременна графика“ за изключително въздействащите творби.

Този характерен шум от препълнената зала, от многото въодушевени и усмихнати хора, които са тук тази вечер, ме прави истински щастлив. Бих искал да поздравя специално ръководството на ДПХ, в лицето на Лидия Симеонова, за това, че продължава да развива и да надгражда дейността на Дружеството на пловдивските художници – най-голямото творческо сдружение в Пловдив и най-голямото извънстолично творческо сдружение на художници. Впечатлен съм, че организацията на изложбата започна с отворена покана към творците и като резултат, днес виждаме експозиция, показваща такова разнообразие и широк диапазон от класически и съвременни графични техники“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„ С удоволствие и радост искам да заявя, че ще направим необходимото и от следващата година тази изложба ще бъде финансирана от община Пловдив и ще бъде част от Културния календар на града“, каза още Пламен Панов. Думите му бяха посрещнати с бурни аплодисменти от присъстващите. Официалното откриване завърши с обща снимка на участниците.

В изложбата „Съвременна графика“ са включени творби, показващи цялата палитра на графичните техники – от офорт, акватинта, висок печат, мецотинто, сериграфия до дигитален печат и иновативни похвати. Организаторите на изложбата и кураторите споделят, че графиката със своята условност и безкрайни възможности за експресивно въздействие създава атмосфера, която никое друго визуално изкуство не може да постигне. Счита се, че графиката е елитарно, интелектуално изкуство. Колекционирането на произведения на графичното изкуство издава висок естетически вкус. Нейното възприемане изисква определено ниво на познание, опит, естетически вкус. Технологията на създаване на образа, съпротивлението на материала, ефекта на печатарското мастило върху хартията, дългия процес на обработка и насищане, необходимостта от желязно владеене на рисунката са най-голямото доказателство, че за да се прави графика, трябва отдаденост и високо ниво на професионализъм на твореца. От друга страна, нейната тиражност прави възможно произведенията да се предлагат на изключително достъпни цени.

В изложбата „Съвременна графика“ участват:

Антоан Стойков

Антония Маринова – Crazy

Борис Богданов

Борис Стоилов

Валентин Иванов

Вълчан Петров

Галина Тодорова

Георги Георгиев

Димитрина Дойчинова

Димитър Апостолов

Димитър Христев

Елена Савова

Ирина Гърдева

Ирина Михайлова

Йордан Велчев

Крикор Касапян

Лидия Симеонова

Мъгърдич Касапян

Марио Базел

Мария Тодорина

Минчо Панайотов

Михаела Аргилашка

Недка Ботева

Никола Касев

Осман Юсеинов

Палмиро Дечевски

Панайот Панайотов

Петър А. Петров

Петя Анастасова

Росен Маринов

Соня Челебиева

Таня Върбева

Тодор Василев

Христо Жеков

Хюлия Дикмова

Цветан Стоилков

Цветелина Велкова

Цочо Пеев

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *