Бойко Борисов след консултациите: Ще предложим кабинет на малцинството

Бойко Борисов след консултациите: Ще предложим кабинет на малцинството

„Носим си отговорността и ще предложим правителство, което ще бъде на малцинството. Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ“. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев за съставяне на редовен кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание.

Този път лидерът на ГЕРБ присъства на разговорите при държавния глава, а с него бяха зам.-председателят на партията Томислав Дончев и Делян Добрев. Бойко Борисов уточни, че ще дойде заедно с излъчения от ГЕРБ кандидат за премиер, за да вземат от президента папката с първия мандат.

По думите му избирателната система е взела депутати от ГЕРБ и ги е прехвърлила на по-малките партии, което е поставило ГЕРБ-СДС в невъзможност да направи стабилно правителство. Борисов поясни, че очаква подкрепа за такова правителство от всички отговорни хора, които не искат страната да ходи за седми път на избори.

„Ще се получи същият резултат или по-лош за всички. Другият вариант е да се смени избирателната система. Предпредпоследният и последният поставят ултиматуми, че само с техния мандат може да стане правителство, това предопределя всякакви разговори, ние сме в хипотеза, че освен с първия мандат с друг не може да стане. Начертани са червени линии, които ние няма как да преодолеем, това е последният шанс, ако при тези преговори се разберем да получим от подкрепа, особено от ПП-ДБ. Има ли значение кой ще стане премиер, когато милиардите стоят в Брюксел и безвъзвратно са загубени. Когато г-н Трифонов беше първа политическа сила не направи правителство, а сега когато е предпоследен иска да доминира в правителство“, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова всички да се успокоят. „Имаме 1 – 2 седмици да премислим. Изборите са лошо решение, но всички трябва да върнат крачка назад. Няма такова нещо експерти, всички преди да влязат в правителство са експерти“, подчерта Бойко Борисов.

„Не виждам друг вариант, освен първия мандат“

По-рано при президента Борисов заяви, че няма как да се състави правителство. „На практика излиза, че няма как да се състави правителство. Само чувам заклинания и кой колко е велик“, каза лидерът на ГЕРБ при Румен Радев. По традиция разговорите при държавния глава започнаха с първата политическа сила в новия парламент – ГЕРБ-СДС. На консултациите този път присъства лидерът на ГЕРБ, а с него бяха зам.-председателят на партията Томислав Дончев и Делян Добрев.

„Изминаха две седмици от изборите, които ви отредиха статута на първа политическа сила. Този резултат ви натовари със задачата за сформиране на правителство. Предстои да ви връча проучвателният мандат“, обяви президентът на консултациите. „Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получат Николай Денков, ГЕРБ да побеждава, а да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява, обясни Борисов. Не може предпоследният, последният да ни казват кои ще са експертите, добави той. Не виждам друг вариант, освен първия мандат, смята лидерът на ГЕРБ“, изтъкна в началото на срещата Бойко Борисов.

По думите му заради ниската избирателна активност, въпреки добрите си резултати, ГЕРБ не може да състави сама правителство. Борисов обвини малките партии в новия парламент, че не мислят как да се състави редовен кабинет, а за нови предсрочни избори.

Консултациите при държавния глава продължават днес със среща с представители на ДПС в 11 ч. и с ПП-ДБ в 14 ч. Кога ще са срещите със следващите 4 политически сили в 50-ото Народно събрание още не е ясно. След разговорите с парламентарните групи по процедура следва връчване на проучвателните мандати. По закон първият мандат отива при първата политическа сила – ГЕРБ-СДС. Те имат 7 дни, за да го реализират.

Ако не успеят, президентът връчва втория мандат на втората политическа формация – ДПС. Ако и те не успеят, държавният глава сам избира коя да е третата партия, на която да даде мандат. Ако и този път правителство не се сформира, Румен Радев трябва отново да назначи служебен кабинет и да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *