"Българският диктат няма да мине": Мицкоски положи клетва като премиер на РСМ (ВИДЕО)

"Българският диктат няма да мине": Мицкоски положи клетва като премиер на РСМ (ВИДЕО)

Християн Мицкоски е новият премиер на Северна Македония. Правителството му беше подкрепено от 77 депутати, 22 гласуваха „против“, нямаше въздържали се, предаде БГНЕС.

Мицкоски положи клетва в парламента като използва конституционното име на страната – Северна Македония. „Ще изпълнявам функцията на министър-председател съвестно и отговорно и ще спазвам Конституцията и законите на Република Северна Македония“, каза той.

Новоизбраният премиер не пропусна да спомене в речта си обсъждането за промени в конституцията на Северна Македония, както и Преспанското споразумение между РСМ и Гърция.

„Българският диктат няма да мине, докато съм премиер. Това трябва да ви е ясно. Направихте грешка. Тази грешка ще струва на всеки един гражданин на Македония, но най-скъпо ще струва на Македония, защото преди да влезете в такива авантюри трябваше да седнете и да ни подадете ръка, за да седнем и да поговорим. Ясно беше, че тази работа, както е замислено от вас или от някой друг, няма да върви така. Ще кажа срамното прилагателно (има предвид „Северна“), защото това ме кара да се замисля за позора, който причинихте на моята родина, моето семейство, моите деца, моите неродени внуци и тези след тях“, подчерта Християн Мицкоски.

Правителствената коалиция се състои от ВМРО-ДПМНЕ, албанската коалиция ВЛЕН/Вреди и движение ЗНАМ, които имат огромно мнозинство от 78 народни представители в 120-местния парламент.

Депутатите от бившата управляваща партия Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Левицата гласуваха против правителството, а депутатите от Европейски фронт (Демократичен съюз за интеграция) напусна заседанието малко преди вота. „Ще видите какво означава трудът за хората. Обещаваме, че в първите 100 дни ще вдигнем стандартите. Ето защо в първите 100 дни започваме яростно, с оптимизъм, но и с огромна надежда“, заяви новият министър-председател на Северна Македония.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *