Асен Василев отговори на президента: Изказва се с фалшиви новини (ВИДЕО)

Асен Василев отговори на президента: Изказва се с фалшиви новини (ВИДЕО)

Президентът се е изказал за Закона за държавния бюджет с фалшива новина. Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг в сградата на ведомството.

Така той отговори на изказване от по-рано днес на президента Румен Радев, който заплаши, че може да наложи вето на бюджета за следващата година, „ако не бъде озаптен“ министърът на финансите. Причината – текст във финансовата рамка за догодина, който предвижда да се продават земи от Държавния поземлен фонд.

Отговорът на министъра

„Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини“, уточни Василев.

По думите му, ако Радев наложи вето, България може да влезе в 2024 г. без бюджет. „Не съм учуден, защото неговия служебен кабинет не предложи бюджет и това затрудни работа на държавата и на общините“ каза Василев. „Неговият кабинет предостави проектобюджет с дефицит от 8 процента от БВП като опит да затрудни членството на България в еврозоната“, посочи още финансовият министър.

Според него целта от три процентен дефицит от БВП тази година е напълно постижима, „защото в края на октомври дефицитът в бюджета е 0,8 на сто, а растежът на БВП тази година може да е 1,8 на сто“. „Стандарт енд Пуърс“ повиши перспективата през българската икономика в края на миналата седмица,“ припомни министърът.

Таксата за пренос на руски газ

Министърът коментира и вноската за „Газпром“. „Вноската е начислена към компанията. В момента те оспорват, че не трябва да я плащат, тъй като не са задължено лице по силата на закона, според тях. За да изчистим и това, вървят и промени в закона за санкциите. Българското правителство има намерение да си събере напълно вноската от „Газпром“. Защо президентът я защитава, а не данъчните постъпления в българската хазна, може би е въпрос, който трябва да бъде отправен към Радев“, подчерта Василев.

„В момента „Газпром“ оспорват вноската от 20 лева за мегаватчасза пренос на газ през нашата страна, защото не се броят за данъчно задължени лица. „Газпром“ ще стане данъчно задължено лице като ползвател на българската инфраструктура след промените в закона за енергетиката, които са на второ четене в парламента. За плащане на тези задължения от страна на руската компания има гаранции за над 1 млрд. евро“, каза министърът, коментирайки нововъведената такса за пренос на синьо гориво от Русия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *