"Ако парламентът не озапти Асен Василев": Румен Радев заговори за вето на бюджета

"Ако парламентът не озапти Асен Василев": Румен Радев заговори за вето на бюджета

„Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“. Само за месец дружеството натрупа 260 млн. лв. дълг, а постъпления в бюджета няма“.

Това заяви пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев. Той обяви, че е готов на безпрецедентна стъпка – да наложи вето върху Закона за държавния бюджет. Поводът – Радев е категорично против налагането на транзитна вноска върху руския природен газ, който минава през България. Президентът се закани, че ако Народното събрание не „озапти“ финансовия министър Асен Василев, ще наложи вето. „Досега президент не е налагал вето върху закона за Държавния бюджет, но, ако парламентът не озапти министърът на финансите, аз не изключвам и такъв вариант“, допълни Радев.

По думите на държавния глава решението за таксата ни дискредитира през нашите партньори. Срещу новата мярка се провъзгласиха от Унгария и Сърбия, които са най-тежко ударени като крайни потребители на руския природен газ. Унгария поиска и наказателна процедура срещу България от Европейската комисия.

„Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Много ясно предупредих, че хрумването за енергийната вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“. Само за месец дружеството натрупа 260 милиона лева дълг, постъпления в бюджета няма. Това решение ни дискредитира и пред нашите европейски партньори“, посочи той.

„Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродаване на Държавния поземлен фонд. Тази земя е стратегически ресурс. Тя касае нашата национална производственост и не може да бъде пиляна заради текущи бюджетни нужди, нито да служи като компенсация за невъзможността да се управляват държавните финанси. Освен това отваря и широка възможност за злоупотреби. Затова призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра“, коментира още държавният глава.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *