300 ракети, 300 дрона, над 3200 бомби: Русия засили атаките през април

300 ракети, 300 дрона, над 3200 бомби: Русия засили атаките през април

„Русия е готова да разгледа „сериозни“ предложения за мир с Украйна, но като се отчете актуалната ситуация и нашите интереси в сферата на сигурността“. Това каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. „Езикът на шантажа, на заплахите е неприемлив за нас“, добави още тя, цитирана от БНТцитирана от БНТ.

Преди това обаче Захарова за пореден път заяви, че за да бъде сложен край на войната трябва да се елиминира причината за нея. Тоест Украйна да се върне към корените си – неутрална държава, която не членува в никакво обединение и не притежава ядрено оръжие. Агенция Ройтерс припомня, че Киев многократно е отхвърлял тези предложения на Москва.

Говорителят на Кремъл – Дмитрий Песков, критикува изказвания на президента на Франция Еманюел Макрон и министъра на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън.

Макрон, в интервю за списание „Икономист“, отново не изключи в Украйна да бъдат изпратени военни като добави, че това може да се случи, ако Русия направи пробив на фронта и ако от Киев поискат подобна подкрепа.

Според Песков намеренията на френския президент са една „много опасна тенденция“. При посещението си в Украйна британският дипломат номер едно Дейвид Камерън заяви, че Киев има право да използва британските оръжия, които получава, както намери за добре и настоя, че страната има право да атакува цели на руска територия. Според Песков думите на Камерън са „директна ескалация на конфликта“, която може да представлява опасност за „цялата европейска архитектура за сигурност“.

Руският военен министър – Сергей Шойгу, заяви, че от началото на тази година Русия е успяла да завладее 547 квадратни километра от територията на Украйна. Според него украинската армия отстъпва по целия фронт.

По думите на президента Володимир Зеленски през април Русия е атакувала Украйна с 300 ракети от различни видове, с над 300 дрона и повече от 3200 авиационни бомби.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *