Зеленски: Планът за край на войната ще е готов тази година

Зеленски: Планът за край на войната ще е готов тази година

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна ще реши кога да започне преговорите със страната агресор във войната – Руската федерация.

По време на съвместна пресконференция с президента на Словения Наташа Пирц Мусар в Киев той заяви: „Разбира се, Украйна ще реши. Но ако всичко зависеше само от Украйна, нямаше да има война. За съжаление, окупаторът е Русия, а Путин искаше война. И засега той не желае да я прекрати“, подчерта Зеленски, цитиран от Actualno.com.

Какви са следващите стъпки на Киев по плана за мир?

Президентът отбеляза, че Украйна е поела инициативата и е избрала дипломатическия път, защото е жертва във войната. „Срещата на върха за мир премина. Сега работим по три подробни плана: енергетика, продоволствена сигурност и обмен (военнопленници и връщане на деца – бел. ред.). И съм сигурен, че ще решим тези въпроси. Най-малкото – ще подготвим подробен план. Това ще стане в близко бъдеще, ще разработим и подготвим и подробен план за всички останали точки от Формулата за мир, който ще бъде на масата пред всички наши партньори“, отбеляза Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той каза, че за Украйна е много важно да покаже план за прекратяване на войната, който да бъде подкрепен от по-голямата част от света: „Това е дипломатическият път, по който работим“.

Припомняме, че диктаторът Владимир Путин не зачита териториалната цялост и суверенитета на Украйна, що се отнася до започване на мирни преговори. Русия не беше поканена на срещата за мир в Швейцария, където присъстваха близо 100 държави и международни организации, но и самата Москва отказва да е част от такъв форум.

Участниците в срещата на върха се споразумяха за обща позиция по три точки – продоволствена сигурност, ядрена и енергийна сигурност и освобождаване на всички пленени и депортирани украинци, възрастни и деца, които са били отвлечени от Русия. Това са три от десетте точки на Формулата за мир, която Зеленски представи през ноември 2022 г. по време на срещата на Г-20 в Индонезия. Работата по останалите точки ще продължи съвместно с международната общност в работните формати, определени на срещата на върха.

Украйна увеличава военното производство

Зеленски отбеляза, че страната му увеличава производството на дронове, оборудване за електронна война и артилерия. „Защото трябва да сме силни на бойното поле. Ние не искахме да воюваме от самото начало. И сега никой не иска да се бие. Ние просто искаме мир. Но трябва да сме силни и затова развиваме нашето производство – за да бъдем силни“, каза той.

По думите му – Русия не разбира нищо друго освен сила и не уважава никого освен силните. „Това са две паралелни неща – да бъдем силни на бойното поле и да разработим ясен план, подробен план, и той ще бъде готов тази година“, подчерта Зеленски.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *