Велизар Шаламанов: С какво не е съгласен Радев, за да не иска да представи позицията ни за Украйна?

Велизар Шаламанов: С какво не е съгласен Радев, за да не иска да представи позицията ни за Украйна?

Вчера президентът Румен Радев отказа да представи българската позиция за войната в Украйна на срещата на НАТО през юли. А позицията е изработена от кабинета, но не е публикувана.

Още: Заради позицията за Украйна: Румен Радев отказа да участва в Срещата на върха на НАТО

„Румен Радев е поканен и има право да откаже. В нашата практика е имало случай, в които премиер води делегацията, няма да е прецедент“. Така бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира отказа на държавния глава пред bTV.

По думите му президентът е трябвало да каже с какво точно не е съгласен. „Влизаме в хипотеза, в която Радев отказва да изпълнява конституционните си задължения и да защитава позицията на страната“, обясни той.

Шаламанов смята, че не може да няма явна позиция. „Има явни решения, като например това за повишаване на капацитета на отбранителната индустрия, което е в интерес на България, както и за командването на координацията на военната помощ за Украйна“, коментира още доц. Шаламанов.

Според него може да има опасения у хората, след като не е явна позицията на Главчев. „Може би е добре премиерът да публикува тази позиция, за да не се пораждат страхове и опасени у хората, защото и след отказа на Радев това е абсолютно в състояние да смути част от обществеността. Още повече че днес изтича поредния срок за стратегическия преглед на отбранителната политика и е хубаво да има един публичен документ, свързан със стратегическа комуникация на българските цели, българските намерения в сферата на отбраната и сигурността. Това са позиции, които ние ще защитаваме публично във Вашингтон в интерес на България, в интерес на нашия регион, който е все по-важен“, смята още той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *