Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

„Пролетен панаир на занаятите с Пленер „Художествено плетиво- Шарени чорапи” отвори врати в къщите на „Улицата на занаятите“ в Стария град (ул. „Стръмна“ № 1, 1а, 2 и 3). Събитието започна вчера, официалното откриване се състоя днес, а до неделя -19 май ще може да се видят многобройни и интересни прояви, базар на авторски изделия, демонстрации и обучения в занаятчийските ателиета, всеки ден от 10.30ч – 19.00ч.Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Фестивалът откри заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Сред гостите бяха Иво Христев, заместник-кмет на район „Тракия“, майстор-занаятчиите Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова, Петя Сендова, Тони Пранджева, представители на спонсори, партньори, деца и родители, посещавали „Училището за занаяти“, медии и членове на Занаятчийската камара в Пловдив. Водещ бе актьорът Васил Караманлиев, а домакините бяха подготвили и фолклорна музикална програма, с която зарадваха присъстващите.   Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Приветствие от името на организаторите отправи Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК – Пловдив. Тя благодари специално на Община Пловдив, на дирекция „Туризъм“, на ОИ „Старинен Пловдив“, на приятелите от Холдинг КЦМ 200 АД, на приятелите от фондация „Ап Уид Даун“, на „Плета БГ“, които осигуряват преждите, на музикална фолклорна школа „Челебийче“ и Антония Хубенова. Надежда Тодорова от Фондация „Ап Уид Даун“ за щастлив и пълноценен живота на деца с Даун, заедно с нейната дъщеря Вяра, която е лице на фондацията, разказа за целите на фондацията и клуб „Всеки може“. Самата Надежда Тодорова е майстор на плетива. От името на участниците – занаятчии приветствие отправи Ваня Манолова.Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Не намирам думи да кажа колко много се възхищавам на всичко, което правите в Панаира на занаятите всяка година, пролет и есен. Вие – занаятчиите, сте като истински рицари. А ние, от община Пловдив, ще продължаваме да подкрепяме нашите занаятчии, защото те са един добър пример как може да се пазят и предават традициите, как може да се обживява културното наследство – пример за това са къщите от „Улица на занаятите“. С всяко година Панаира на занаятите се развива и надгражда. И мога да кажа, че това е на-добрата занаятчийска камара в България, че имаме истински и дейни занаятчии. Вярвам, че в следващите дни ще има много туристи. На добър час на Пролетния панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво!“, каза заместник-кметът Пламен Панов на откриването.Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Акцент в настоящото издание е занаятът „Художествено плетиво”, който включва плетива на една, две, пет куки, дантели и обхваща огромно разнообразие от шарки, мотиви и фигури. Част от многообразието на този занаят може да се види в изложбата „Бримки броя, бримки редя”, в която ще бъдат представени едни от най-хубавите модели.Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

В пленера „Художествено плетиво-Шарени чорапи”, своите умения и сили ще премерят Ваня Манолова, Надежда Тодорова, Надежда Хугасян, Стоянка Христозова и Петя Сендова. След прецизно журиране, най-добрата ще бъде отличена с награда. Всички деца желаещи да се докоснат до занаята, в събота и неделя ще могат да творят в безплатни работилници. Ще има благотворително състезание по бързо плетене на една кука. Най-бързият ще получи награда.Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen” представя „Заедно в пекарната“ неповторими рецепти, доказали се във времето, с вкусове, допълнени с домашно приготвена пролетна лимонада. Специалният гост Иван Звездев ще приготви „Шарена гозба” (пиле с булгур и зеленчуци) в събота с начало 11.00 часа. Всички, които успеят да посетят ателиета от „Улица на занаятите” и удостоверят това с печат от майсторите, имат възможността  да участват в томбола с награди „Улови занаята”.Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Изделията и средствата събрани по време на Пролетен  панаир на занаятите с Пленер „Художествено плетиво – Шарени чорапи” ще бъдат дарени на Фондация „Ап Уид Даун“. Панаир на занаятите се финансира от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2024г. Осъществява се с подкрепата на Магазин за прежди Pleta.bg , Холдинг КЦМ 2000.

До неделя (19 май) в Панаир на занаятите ще има базар на авторски изделия, демонстрации и обучения в занаятчийските ателиета на „Улица на занаятите”.  /10.30ч – 19.00ч/. Красивият свят на дантелата – демонстрации на гост майстор Галина Симеонова. /11.00ч  – 17.30ч /Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

Заедно в пекарната – майстор Варта Торосян, участник във втори сезон на “Hell’s Kitchen”  ще приготви по рецепти от семейните тефтери: ароматен сладкиш с вишни /четвъртък – 12.00ч/, традиционен родопски пататник  /петък – 12.00ч/, вкусен домашен сладолед приготвен за 10 минути /събота- 12.00ч/. и Креп Сюзет (глазирани палачинки) от френската кулинарна класика /неделя-12.00ч/. Изложба „Бримки броя, бримки редя” – плетива сътворени с една, две, пет куки, без куки, совалки и фуркет. /11.00ч – 17.30ч/. „Улови занаята” – Томбола с награди. Посети ателие,  опознай занаят, получи печат и участвай в томбола с награди. /11.00ч – 18.00 ч/ Пленер „Художествено плетиво – Шарени чорапи” – майсторска надпревара в занаята. /10.30ч  – 17.00ч/. Безплатна детска работилница „Пипни, научи и сътвори плетиво”. /13.30ч –  16.30ч/. Благотворително състезание по бързо плетене на една кука. /11.00ч – 12.30ч/. Видео урок за плетене на една кука. /11.00ч – 12.30ч/Започна Пролетният панаир на занаятите с пленер по художествено плетиво „Шарени чорапи” (СНИМКИ)

В неделя ще бъде излъчен победителя от майсторската  надпревара в пленер „Художествено плетиво – Шарени чорапи /15.30ч/. Тегленето на награди в томбола „Улови занаята” е от 16.00ч до 16.30ч.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *