За пръв път: Един от десет души в Япония е на 80 и повече години

За пръв път: Един от десет души в Япония е на 80 и повече години

За пръв път в историята един от всеки 10 души в Япония е на 80 или повече години. Според данните от страната, 29,1% от 125-милионното население е на 65 или повече години, което също е рекорд, предава Би Би Си.

Япония има едно от най-ниските нива на раждаемост в света и отдавна се бори с проблемите, породени от застаряващото население. Страната има най-възрастното население в света, измерено чрез дела на хората на възраст 65 или повече години, казват от ООН. Този дял възлиза на 24,5% в Италия и 23,6% във Финландия, които са съответно на второ и трето място. Очаква се хората на възраст над 65 години да представляват 34,8% от населението до 2040 г., сочат данните на Националния институт за изследване на населението и социалното осигуряване.

Коефициентът на заетост на възрастните хора в страната е сред най-високите в големите икономики – работниците на възраст 65 или повече години съставляват повече от 13% от националната работна сила. Но това не спомага особено за облекчаване на тежестта върху разходите за социално осигуряване в страната.

Япония одобри рекорден бюджет за следващата фискална година, отчасти поради нарастващите разходи за социално осигуряване. Усилията да се повиши раждаемостта също не се увенчаха с успех на фона на нарастващите разходи за живот и дългото работно време.

Раждаемостта се забавя в много държави, сред които са и съседните на Япония, но проблемът е особено остър в Страната на изгряващото слънце. Изчислено е, че Япония е имала по-малко от 800 000 бебета, родени миналата година, което е най-ниският брой, откакто се води статистика. През 70-те години тази цифра е възлизала на над два милиона.

Премиерът Фумио Кишида каза през януари, че страната му е на ръба да не може да функционира като общество поради намаляващата раждаемост. Властите обаче продължават да се колебаят относно приемането на работници мигранти като решение на намаляващата раждаемост.

Други страни в Азия са изправени пред подобни демографски предизвикателства. Миналата година населението на Китай намаля за първи път от 1961 г., докато Южна Корея отчете най-ниската раждаемост в света.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *