Ясно е кога се събира новият парламент

Ясно е кога се събира новият парламент

Президентът Румен Радев ще свика Народното събрание на 19 юни. Първото тържествено заседание на 50-ия парламент ще бъде още тази седмица – в сряда. Държавният глава е подписал указа за свикването му, съобщиха от президентството.

Официалната клетва на новите 240 народни представители ще започне в 9:00 часа и ще даде старт и на процедурата по консултации при президента. Това води и до връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

В четвъртък Румен Радев каза пред журналисти, че в понеделник ще обяви кога ще свика Народното събрание. „Очаквам от изявление да се премине към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление на страната ще имаме. Чакаме този диалог да продължи“, каза Радев. Предишният ден Румен Радев отказа да каже кога ще свика новото Народно събрание, защото „след изборите политическите лидери са се скрили във Фейсбук или са хванали гората“.

На този фон оставаме без яснота дали и кога ще се проведат срещи за съставяне на редовно правителство в новия парламент. Основните политически играчи отказват коментар. След изборите на 9 юни никоя партия не получава достатъчно места, за да управлява сама. Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов предложи от днес да започнат преговори за експертен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС.

От партията не казват изпратени ли са вече покани. Останалите политически сили също не казват получили ли са такива и ще се отзоват ли за разговори.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *