Все по-голям интерес към конкурса за бившата сграда на БНБ, водеща фирма дари 5 хил. лв.

Все по-голям интерес към конкурса за бившата сграда на БНБ, водеща фирма дари 5 хил. лв.

Все по-голям е интересът от страната и чужбина към инициативата „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на сграда, с административен адрес ул. „Райко Даскалов“ №51, бивша сграда на Българска народна банка, град Пловдив“. От старта на конкурса на 26 февруари до днес, информацията е публикувана в редица международни портали за състезания, в т.ч. в Индия, Германия, Великобритания, Китай. Информацията е публикувана и в популярни англоезични специализирани платформи. Посещенията за сваляне на документите от България се осъществяват основно чрез сайта www.trezorzaidei.com, страницата на Община Пловдив, препратки от Facebook и специализирани портали като Citybuild, Градът, Форумът Skyscrapercity и др. Посещения на сайта от чужбина се активизират основно чрез международните портали. Желание за регистрация е отбелязано от участници от България, Великобритания, Австралия, Китай, Тайланд и Индия.

Още една добра новина, касаеща конкурса, дойде само преди дни! ХОЛДИНГ КЦМ 2000 АД взе решение да подкрепи финансово провеждането на конкурса, като дарява сумата от 5000 лева.

С огромна благодарност към КЦМ 2000 АД, към г-н Румен Цанев и мениджърския екип, бих искал да подчертая, че компанията, доказала се през годините като значим меценат, дарител и спомоществовател, не за първи път застава зад обществено значими каузи. Тя е ключов партньор на община Пловдив в много събития от културния календар на града. КЦМ е основен спонсор на концерти, спектакли, издателски и творчески проекти, сред които оперният фестивал Opera Open, театралният фестивал „Сцена на кръстопът“, фестивалът „Дни на музиката в Балабановата къща“, Plovdiv Jazz Fest и много други. Благодарност още веднъж!“, сподели заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Припомняме, че „Трезор за идеи: Конкурс за концепция за развитие на сграда, с административен адрес ул. „Райко Даскалов“ №51, бивша сграда на Българска народна банка, гр. Пловдив“ има за цел да бъдат идентифицирани нови подходящи функции за емблематичната сграда, съобразени както с нейната ценност, така и с динамичното развитие на града, които да послужат като основа за нейната ресоциализация като разпознаваем и ценен елемент от градската културна инфраструктура.

Участие в конкурса могат да вземат юридически лица и физически лица на възраст над 18 години. Допустими езици за предаване на предложенията са български и английски.

Всеки участник може да изпраща своите предложения по електронен път на адрес [email protected] до 23:59 часа на 30.04.2024 г. или да внесе на хартиен носител до 17:00 часа на 30.04.2024 г. в деловодството на Община Пловдив, пл. „Стефан Стамболов“ №1.

Три от най-добрите идеи ще бъдат наградени с парична премия и ще бъдат представени в рамките на обществено обсъждане на широката общественост, включително и под формата на изложба в откритите градски пространства пред сградата на БНБ. Повече за условията на конкурса може да се прочете на сайта www.trezorzaidei.com

Следващите обявени дати за заинтересованите за оглед на място на бившата сграда на БНБ в Пловдив са 15.03.2024, 22.03.2024 и 29.03.2024. За въпроси, информация и записване за дати за оглед, моля свържете се с екипа на „Трезор за идеи“ на адрес [email protected]

Организатори на конкурса са Община Пловдив, съвместно с Камара на архитектите в България – Регионална Колегия Пловдив и Съюза на архитектите в България – Пловдив.

Представянето на концепциите не е обвързано с изработването на архитектурен проект. Състезанието е за идеи за нова функция на сградата и не представлява конкурс за идеен инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията и Наредба за провеждане на конкурси в устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *