Времето през май: Хладно и дъждовно за Великден, истинско лято след това

Времето през май: Хладно и дъждовно за Великден, истинско лято след това

Температури до 30-35° ни очакват в предстоящия май. Месецът ще стартира с по-хладно време, като най-студено се очаква да бъде около Великден.

През първото десетдневие се очаква температурите да се понижат, а облачността ще бъде по-често значителна. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност, съобщават от Meteo Balkans в месечната си прогноза за времето. В Източна България ще е с разкъсана обичливост. Температурите в страната ще са между 12-19°С. Очакваме дори снеговалежи над планинските райони от Западна България. Около Великден (периода 5 – 8 май ) очакваме и значителна валежна обстановка над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 5-8 градуса под средните климатични норми. Причината за очакваното застудяване е пренос на по-студен въздух от Северна и Източна Европа.

Времето за Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от градушки. Дневните температури ще са между 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 22-24°С.

Към края на първото десетдневие температурите ще се повишават и атмосферата ще се стабилизира.

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Дните ще започват с предимно слънчево време, а в следобедните часове, главно в планините, ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. По-малка е вероятността от валежи в Източна България. Балканите ще бъдат обхванати от пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка. Дневните температури ще са близки до нормалните за май и ще са между 22-24°С, а над Източна България малко по-високи – до 24-25°С.

Към края на второто десетдневие на май очакваме ново понижение и по-ниски температури. Отново атмосферата ще е нестабилна. Ще има условия за валежи и гръмотевични бури, а над 1800-1900метра и от сняг. Времето ще заприлича на април. Балканският полуостров ще попада под област на ниско атмосферно налягане и ни очакват по-ниски температури.

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно и ще се задържи студено за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават. Според моделите очакваме и нов сух период.

Очакваме и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи. Дневните стойности ще са между 22-24° С – до 23-24 май и 30-35° С – към края на месеца.дарик

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *