Водят се преговори за полети от Пловдив до топ дестинации в Европа и Азия

Водят се преговори за полети от Пловдив до топ дестинации в Европа и Азия

Активни преговори за разкриване на нови авиолинии до летище Пловдив бяха проведени с различни авиокомпании в Анталия.

На тях участие взеха председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов, изпълнителният директор на летище Пловдив Красимир Пешев и ръководителят на търговския отдел Светлин Борянов. Срещите бяха организирани със съдействието на българския посланик в Турция Ангел Чолаков, който оказа съдействие при водене на преговорите.

Първата среща е била с авиокомпания Сън експрес, с която летище Пловдив има история. В предходните няколко години, както и тази година, те осъществяват чартърни полети до летище Пловдив от Анталия и Измир. Тази година полетите започват на 29 декември. Авиокомпанията е със смесено участие – 50% има немската Луфтханза и 50% Търкиш еърлайнс. За миналата година с нея са летели 12 милиона пътници.

Ръководството на пловдивския аеропорт е коментирало със зам.-изпълнителния директор Тунджай Еминоглу дестинациите Анталия-Пловдив, Измир-Пловдив и някои немски дестинации, които се обслужват от немския екип на авиокомпанията. Коментирани са възможности за разкриване на полети до градове  Мюнхен и Дюселдорф.

Втората среща е била с главния директор на Анталия еърпорт Денис Варол и търговския директор Серкан Карахатай.  С тях са разгледани възможностите, с които могат да си сътрудничат за интересни за тях и летище Пловдив дестинации. Те са поели ангажимент да предоставят маркетингова информация за такива дестинации, за които взаимно да преговарят с авиокомпании, които да ги осъществяват.

На място е обещана и връзка за проучване на възможности летище Пловдив да започне партньорство с националната организация в Турция, която се ръководи от министъра на туризма на страната. В нея има значителни средства, които са акумулирани от държавата, бизнеса и авиокомпаниите. Целта е развиване на туризма, подпомагане и реклама на авиокомпаниите.

В същото време посланикът на България в Турция също е обещал активна подкрепа в тази насока.  Трета среща на ръководството на пловдивското летище е била с главния директор на авиокомпания Корендом еърлайнс Мине Аслан.

С тях са водени разговори за осъществяване на полети до европейски дестинации, които включват нови градове както от Германия, така и от атрактивни дестинации от Италия и Испания. Компанията има бази и самолети освен в Турция и на територията на Европа. Самите те имат желание да си взаимодействат с български туроператори.

Четвъртата среща е била с председателя на Съвета на директорите на авиокомпания Саут уинд Хайретин Хасанчеб и изпълнителния директор Шукрю Джан. Основен акцент в разговорите са били възможни чартъри до Пловдив от различни дестинации.

„Те проявиха интерес към зимния туризъм в България, както и от възможности за взаимодействие с български туроператори. Всички те отново подчертаха значимостта и ролята на Фонда за развитие на летище Пловдив.“, подчерта председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов, който припомни, че от 16 декември стартира нова авиолиния от Манчестър до Пловдив.

Във втората среща във втория работен ден е проявен изключителен интерес към редовни линии за осъществяване на целогодишен туризъм в България и по-конкретно в региона на Пловдив. Това може да се случи с разкриване на авиолиния от Ташкент до Пловдив.

За срещата с Узбекистан еъруейс, за която е съдействал посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, са отправени запитвания от ексклузивния представител на авиокомпанията – „Азия лукс“. Посланикът ни е посочил, че за целогодишен туризъм изключително благоприятен е град Пловдив и региона на Пловдив. Главният директор на „Азия лукс“ Байрам Исмаил е проявил конкретен и силен интерес, както и желание отново да бъдат включени български туроператори за разработване на дестинациите.

Третата среща във втория работен ден е била втора среща с търговския директор на Анталия еърпорт. От него са били потвърдени ангажименти за сътрудничество и допълнителни теми за възможности с полети до различни дестинации. Поредицата от срещи е продължение на разговорите, проведени по време на Световна авиационна борса за преговори между авиокомпании и летища в Истанбул.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *