Румен Радев: Не е нормално парламент с ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията

Румен Радев: Не е нормално парламент с ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията

„Не е нормално парламент с критично ниско гражданско представителство и ниско обществено доверие да посяга на Конституцията. Народните представители имат други важни неща, с които да се занимават.“ Това коментира президентът Румен Радев за миналите на първо четене промени в основния закон, които касаят и държавния глава и служебните кабинети. Той е в Сърбия, където газовата връзка между България и Сърбия вече е готова.

Нови критики към управляващите

„Не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция“, добави Радев. Президентът коментира, че няма как да участва със свои предложение в подобен парламент с ниско доверие, предаде bTV.

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има „уверението, че държавата няма да бъде продадена към този момент“. Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген“, това е стъпка напред, но трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет „Ето, България вече е в Шенген“. Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България, допълни Радев.

Новия интерконектор

Президентът коментира и откриването на интерконектора със Сърбия. „Това е изключително важно за България. Ние с нашата активна политика, – България, променяме газовата карта на Европа. Това не е просто интерконектор, това е много повече – символ на нашите нараснали технически възможности, и израз на общата воля с общи усилия да допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, така и за нашите съседи, партньори и съюзници“, каза той.

За българското малцинство в Сърбия

„Имахме и сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от ключово значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя инициатива в Димитровград, за да се срещнем с хората там. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания, и че трябва да работим заедно – и това е залогът за нашите икономически успехи, и за успешната интеграция на Сърбия. Мога да кажа: недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен“, добави Радев.

Българското национално малцинство и условията тези хора да имат препитания в своя роден край, условията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си идентичност и култура – ще работим за тези хора, каза още президентът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *