Владимир Путин: Малките държави в НАТО трябва да са наясно с какво си играят (ВИДЕО)

Владимир Путин: Малките държави в НАТО трябва да са наясно с какво си играят (ВИДЕО)

„Тези представители на страни от НАТО, особено в Европа, особено в малките държави, трябва да са наясно с какво си играят“. Това е казал на 28 май руският президент Владимир Путин в Узбекистан, цитиран от посолството на Русия в България.

Коментарът му е по повод коментари на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Столтенберг призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия. „НАТО дава военна помощ на Украйна. Това не прави съюзниците в НАТО част от конфликта. Съюзниците трябва са решат какви ограничения да наложат на украинците. Моята позиция е, че поразяването на руски военни цели извън Украйна е легитимна част от самозащитата“, каза генералният секретар Йенс Столтенберг по време на брифинг, който държа в София.

Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация за подкрепа на Украйна до победа. Съюзниците да позволят на Киев да използва западно оръжие, с което да се защити, но и да атакува руски военни цели , поискаха делегатите по време на форума в България. „Честно казано, не знам какво казва генералният секретар на НАТО. (…) Ако говори за възможността да се удари територията на Русия с далекобойно високоточно оръжие, той като човек, който оглавява военно-политическа организация, въпреки че е цивилен, като мен, но все пак трябва да знае, че далекобойно високоточно оръжие не може да се използва без средства за космическо разузнаване“, посочва Владимир Путин, цитиран от bTV.

Според руския президент подобна задача по избор на целта може да се подготви не от украински военнослужещи, а от представители на страни от НАТО.  „Така че тези представители на страни от НАТО, особено в Европа, особено в малките държави, трябва да са наясно с какво си играят. Те трябва да помнят, че това са по правило държави с малка територия и много гъсто население. И това е фактор, който те трябва да имат предвид, преди да говорят за нанасяне на удари дълбоко в руската територия. Това е сериозно нещо и ние, разбира се, го наблюдаваме много внимателно“, допълва Путин.

Путин бе посрещнат на летището на столицата Ташкент от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев. Това е третото задгранично посещение след встъпването на Путин в длъжност като президент на Русия за пети мандат на 7 май тази година след визитите в Китай и Беларус.

Президентът на Узбекистан определи визитата на Путин като „историческа“ и обяви, че неговата страна проявява интерес да купува повече природен газ и петрол от Русия. Ще бъде построена и малка атомна централа в Узбекистан. От своя страна Путин нарече бившата съветска република „стратегически партньор на Москва и надежден съюзник“. В Ташкент беше и лидерът на руската Чеченска република Рамзан Кадиров.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *