Във втори пореден ден: Провал в гласуването на вота на недоверие към правителството

Във втори пореден ден: Провал в гласуването на вота на недоверие към правителството

И вторият опит за вот на недоверие се провали. В Народното събрание безпрецедентна ситуация и безпрецедентен блокаж на парламента и вчера, и днес.

Вотът за отбрана ще бъде гласуван на трети пореден опит, който може да се състои едва следващата сряда, когато е и следващото заседание на парламента. Това ще е всъщност пето гласуване по темата. Но дори и тогава няма гаранции, че това ще мине, предава БТВ.

Дотук се стигна, след като вчера имаше едно провалено гласуване, два пъти липса на кворум, какъвто имаше и тази сутрин. Партньорите продължиха да си поставят ултиматуми, а опозицията започна да търси вина – всяка партия в другата.

За по-малко от половин час парламентът се разпусна, създавайки прецедент – двудневен провал за гласуване на вот на недоверие. И днес партиите бяха категорични – залогът е дерогацията. „Подкрепяме кабинета, ако прави правилни неща. Ние не сме партия, която осигурява кворум. Ние кворум не осигуряваме на тези, които решиха да се откажат от правителството заради петрола. Ние събираме ПГ, вземаме решение.“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ДПС все още изчакват решението на ПП-ДБ. Те от своя страна изобщо не коментираха проваления вот. Но се стигна до напрежение и взаимни обвинения в редиците на опозицията.

„Това, което се е случи, не се е случвало, но очевидно е желанието на БСП да помогне на правителството да оцелее. Очевидно се клати сериозно сглобката, предстои да видим дали ще има продължение това НС“, коментира Цвета Рангелова от „Възраждане“. „Наблюдаваме в пленарната зала гавра с политически трупове, каквито са Кирил Петров и цялата им клика от ПП-ДБ. БСП подкрепи кворума в зала и допуска фатална политическа грешка“, заяви Станислав Балабанов, ИТН.

И отговорът на БСП. „Ние не подкрепяме правителството, инициатори сме на този вот. Ние не осигуряваме кворум, кворумът трябва да го осигурят ДПС и ГЕРБ. И за спекулациите кой е в опозиция и кой не – вижте в гласуването за дерогацията за „Лукойл“, защото там е заровено кучето“, заяви Георги Свиленски от БСП.

Следващият опит за гласуване на вота ще е в сряда, 22 ноември. В трети ден, на пето поредно гласуване.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *