Васко Василев избра за новия си проект най-стария студентски народен хор и не сгреши (СНИМКИ)

Васко Василев избра за новия си проект най-стария студентски народен хор и не сгреши (СНИМКИ)

На 14 февруари 2024 г. Академичният народен хор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – град Пловдив се завърна с феноменален успех от Валенсия, Испания. Тридневното турне на един от най-добрите женски народни хорове в Европа бе изпълнено с големи творчески предизвикателства, с които те се справиха безупречно. Още с пристигането си във Валенсия, Академичният народен хор и световноизвестният цигулар Васко Василев заснеха видеоклипове в катедралата “San Nicolas”.

Два големи спектакъла бяха част от програмата на третия Международен фестивал “FESTMUS”. В програмата на спектаклите ролята на Академичният народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – град Пловдив бе основна. Освен, че задачата на състава бе да представят красотата на българската народна песен и фолклорната обработка, нейната загадъчност, и необяснимо майсторство в интерпретацията на творби от Стефан Мутафчиев, Красимир Кюркчийски, Иван Спасов и Кирил Стефанов, хора на Академията в Пловдив изпълнява три класически произведения със симфоничния оркестър NOSOLOCLASICA с диригент Мигел Наваро и солист Васко Василев. В програмата му бяха включени произведенията: ZADOK THE PRIEST, QUEEN OF SHEBA и EL AMOR BRUJO.Васко Василев избра за новия си проект най-стария студентски народен хор и не сгреши (СНИМКИ)

Партньорството между Академичния народен хор и феноменалния цигулар Васко Василев се зароди през месец ноември, 2023 г., когато световната звезда бе лектор в проекта на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – „Проекции на диалога“. Любовта му към специфичното звукоизвличане на студентския състав със световна слава е много специална. Над 13 класически произведения създадени от Вивалди, Албинони, Торели, Бах, Хендел и др. бяха разучени и сглобени с АНХ буквално за няколко часа.

Тепърва новият проект на Васко Василев и Академичният народен хор с диригент Николай Гурбанов и вокален педагог Данка Цветкова ще се представя на световните сцени. Вече е планувано едно доста мащабно турне на студентската формация, което организаторите предпочитат на този етап да запазят в тайна.Васко Василев избра за новия си проект най-стария студентски народен хор и не сгреши (СНИМКИ)

Подкрепата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – град Пловдив, в лицето на Ректора проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак е безгранична. Благодарение и на самата нея, нейния прекрасен екип и отдел „Култура“ на Община Пловдив, се осъществи пътуването на Академичния народен хор в Испания.

Програмата на представителната академична формация е изключително натоварена през 2024 г. Налага се студентите да се лишат от дългоочакваната си лятна ваканция, за да успеят да осъществят всички концерти на които са поканени, за да покажат високото художествено майсторство на българската хорова музика.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *