В очакване на атака от Иран: Израел въвежда мерки за цивилното население

В очакване на атака от Иран: Израел въвежда мерки за цивилното население

Израел затваря училищата в цялата страна от съображения за сигурност. Това заяви говорителят на израелското военно министерство Даниел Хагари, като уточни, че тази мярка ще е в сила два дни.

В същото време израелски медии призовават хората да избягват пътуванията, както и да си купят радио, за да следят актуалната информация. Въвеждат се и редица мерки за цивилното население от 23 часа на 13 април, предаде АФП, цитирана от bTV.

Припомняме, че напрежението в региона нарасна след заплахите от страна на властите в Иран да отвърнат на смъртоносния въздушен удар по консулството им в Дамаск от 1 април. Тогава бяха убити седем души от Революционната гвардия, включително двама генерали.

Американският президент Джо Байдън заяви, че очаква Иран да предприеме ответни действия „по-скоро рано, отколкото късно“. „Препотвърдих желязната подкрепа на САЩ за Израел“, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по време на срещата си с израелския си колега Цачи Ханегби. Двамата обсъдиха напрежението в Близкия изток, което нараства на фона на евентуалната иранска атака срещу Израел.

На този фон израелският външен министър Израел Кац отложи от съображение за сигурност планираното си посещение в Унгария и Австрия, което трябваше да започне на 14 април.

Напрежението се повиши в съботния ден – 13 април, когато иранските Революционни гвардейци заловиха контейнеровоз, близо до Ормузкия проток. По-късно операторът на кораба, италианско-швейцарската група MSC, потвърди, че иранските власти са се качили на борда му.

Белият дом се противопостави на конфискуването на плавателния съд, собственост на Великобритания.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *