В Деня на хипертонията: УМБАЛ „Свети Георги“ организира безплатни прегледи

В Деня на хипертонията: УМБАЛ „Свети Георги“ организира безплатни прегледи

Две инициативи организира Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив по случай Световния ден за борба с хипертонията – 17 май.

По традиция в центъра на Пловдив срещу общината на 17 май ще се проведе свободно измерване на артериалното налягане от 10 до 16 часа. Лекари и специализанти ще измерват кръвното на всеки желаещ. Участниците ще получат информация за рисковете от хипертонията и материали за здравословен начин на живот, брошури с нормалните стойности на кръвното налягане и как да разпознаят неговото покачване.

Отделно от това, Клиниката по кардиология ще отвори кабинет №11 на партерния етаж на университетската болница на бул. „Пещерско шосе“ 66 за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат от 9 до 13 часа, след предварително записан час на телефон 032/602 377.

Хипертонията е най-разпространеният рисков фактор за исхемична болест на сърцето и мозъчен инсулт. Повече от две трети от пациентите в кардиологичната клиника са с придружаващо заболяване високо кръвно. Има тенденция към увеличаване на честотата на хипертониците, както и снижаване на възрастта на засегнатите. Последните данни сочат, че от високо кръвно страдат над 52 процента от българите.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *