Урсула фон дер Лайен от Пловдив: Екстремисти искат да разрушат нашата Европа (ВИДЕО)

Урсула фон дер Лайен от Пловдив: Екстремисти искат да разрушат нашата Европа (ВИДЕО)

„Скъпи Бойко, скъпи Манфред, скъпи приятели от ГЕРБ, и разбира се, скъпи кандидати за европейските избори, радвам се да бъда тук в Пловдив с всички. За мен е особена чест да говоря пред вас в ден, когато отдаваме почит към паметта на националния ви герой Христо Ботев, който е загинал на вчерашния ден преди почти 150 години. Поетът, който се бори, живя и умря за свободата и независимостта на България. Благодаря Ви, скъпи приятели, че имам честта да бъда с Вас на този специален ден!“, обърна се Урсула фон дер Лайен към огромната публика в Античният театър на Пловдив.

Тя отбеляза респекта си от присъствието в историческия античен театър и припомни, че Пловдив е най-старият жив град в Европа. Спомни си и за първата си визита в страната и как е била посрещната от Бойко Борисов в София, където също е видяла уникални забележителности.

„Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък неин символ се намира в сърцето на центъра на София: в рамките на един квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква. Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа. Нека го запазим. Но ние също така помним, че не винаги е било така. Ето защо бащите и майките, основатели на Европейския съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори. Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия“, за „Национално обединение“ във Франция, за „Конфедерация“ в Полша или за „Възраждане“ тук, в България. Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи. Защото „Съединението прави силата!“, каза тя пред стотиците симпатизанти на ГЕРБ-СДС в Античния театър.

Свободата и независимостта, завещани от Ботев, според нея са ценности, актуални и за Европа, и за България, където тя среща много приятели, които искат мир. „Бойко и ГЕРБ са моите страхотни приятели, които се борят срещу агресията на Русия в Украйна“, подчерта тя и им благодари.

Водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) за европейските избори Урсула фон дер Лайен предупреди от Пловдив, че крайни политици заплашват Европейския съюз. „Бойко ми разказа с гордост историята за толерантността на българите. Ярък неин символ се намира в сърцето на центъра на София: в рамките на 1 квадратен километър са разположени православна църква, синагога, джамия и католическа църква. Всичките една до друга! Това символизира силния дух на толерантност на България и Европа. Нека го запазим. Но ние също така помним, че не винаги е било така. Ето защо бащите и майките, основатели на Европейския съюз, са заложили европейските ценности в нашите договори. Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия“, за „Национално обединение“ във Франция, за „Конфедерация“ в Полша или за „Възраждане“ тук, в България. Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи. Защото „Съединението прави силата!“, каза тя на срещата си със симпатизанти на ГЕРБ-СДС на Античния театър.

Урсула фон дер Лайен припомни, че „Съединението прави силата“ беше девизът на Българското председателство на Съвета на Европа през 2018 г., а „Заедно“ беше мотото на Пловдив като първата за България Европейска столица на културата. „Тъкмо за нашето европейско „Заедно“ бих искала да говорим тази вечер. Когато действаме заедно, когато Европа е единна, можем да преместваме планини“, продължи Урсула фон дер Лайен.

Тя цитира Ботевия стих „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“ и се насочи към войната в Украйна. „От България бързо се стига до украинската граница. Прекосявала съм тази граница безброй пъти от началото на руската военна агресия. И това, което виждам от другата страна, е бруталната действителност на войната и страданието на невинни хора“, каза тя.

Урсула фон дер Лайен изтъкна, че никой не желае мир повече от украинския народ. „Той се бори за земята си и за нашата сигурност. Не бихме могли да се мерим с тяхната саможертва, но това, което можем да сторим, е да бъдем рамо до рамо с тях дотогава, докогато е необходимо. И Украйна може да разчита на нас винаги“, категорична беше Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че се нуждаем от един истински Европейски сьюз за отбрана. „Ето зашо в следващия мандат ще определя и комисар по отбраната!“, заяви водещият кандидат на ЕНП. Тя се обяви за по-строги мерки срещу каналджийството на мигранти и нарече нелегалния трафик „организирана престъпност“.

Преди нея говори лидерът на ЕНП Манфред Вебер. „Здравейте, приятели, здравейте, България!“, каза на български лидерът на ЕНП Манфред Вебер и подчерта, че ГЕРБ е партията на стабилността у нас. „Знам, че ГЕРБ ще победи. Когато хората избират ГЕРБ, гласуват за най-голямата партия в Европейския парламент“, добави той. Вебер се обърна директно към Бойко Борисов.

„ГЕРБ е партия на опит и стабилност. Ти, скъпи Бойко, си истински европейски лидер с доказана история. Под твоето управление България влезе в Европейския банков съюз. Опази границите и имаше невероятно икономическо развитие. Ти даваш на България силен глас в Европейския съюз, благодаря ти! Добро правителство също означава използване на регионални и кохезионни фондове за развитието на България и това си го направил, Бойко. Не само много добра инфраструктура, като продължението на софийското метро и магистрала „Тракия“, които са възможни благодарение на доброто менажиране на еврофондовете, лидерството и вашето управление. Но също училища и пътища в селските райони бяха реновирани. Ти подсигуряваш, че българските градове и села печелят от Европейския съюз“, заяви лидерът на ЕНП.

Урсула фон дер Лайен, Манфред Вебер и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бяха посрещнати с викове „Победа“ на Античния театър в Пловдив. Те са във втория град за представянето на листата на ГЕРБ-СДС за евровота. Срещата с актива и симпатизантите на ГЕРБ-СДС е на Античния театър.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *