"Тук е духовното сърце на България": Жена отива на операция, но се оказва напълно здрава след посещение в Рилския манастир

"Тук е духовното сърце на България": Жена отива на операция, но се оказва напълно здрава след посещение в Рилския манастир

Православната църква почита днес паметта и делото на свети Йоан Рилски-Чудотворец. По традиция хиляди богомолци се събират в Рилската света обител, за да се помолят за здраве и благоденствие.

Миряните се събрат в двора на манастира, за да  бъдат част от празничната литургия, отслужена от игумена на светата обител епископ Евлогии и монасите на храма.

Днешният ден е един от трите големи празници, посветени на рилския чудотворец, който се установява в полите на планината през девети век и посвещава живота си на пълна самота в името на християнската вяра.

„Тук е духовното сърце на България и ежедневно се случват чудеса. Чудесата са от различен характер, чудеса на изцеление, чудеса на  детерождения“, разказва Евгения Иванова пред bTV.

„По време на един голям такъв празник към мен подходи жена, жената сънувала че моли светеца за помощ. В този момент го вижда по купола на храма, който я гледал с успокояващ поглед и след като отива на операция се оказва, че е напълно здрава“, казва още тя.

На чудото смирение се надява и един от най младите служители на манастира – Ивайло Цурев. „Рилската Света обител мисля, че трябва да се превърне в духовен дом на всеки българин, защото свети Иван Рилски има силата да покрие целия български народ“, казва той.

Още приживе свети Йоан Рилски е канонизиран, а легендите разказват, че дивите животни сами го намирали, а птиците летели и сядали в ръцете му. „Затова ние сме длъжни да почитаме неговата памет и да спазваме неговия завет“, казва Даниел Цеков, главен уредник на музей „Рилски манастир“. От храма вярващите се насочват към пещерата на светеца.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *